Петър Величков: Оставката на Михайлов ще се гласува тайно, има промени в правилата

"Не е редно Изпълкомът да издига кандидат", каза Членът на Изпълнителния комитет на БФС

12.02.2024 | 16:01 Редактор: Искра Ангелова
Петър Величков: Оставката на Михайлов ще се гласува тайно, има промени в правилата

Членът на Изпълнителния комитет на БФС Петър Величков говори след заседанието на централата. Бизнесменът, който е част от екипа на Димитър Бербатов, заяви, че Изпълкомът е преминал протоколно, с изключение на лични нападки към него след края му. Величков подчерта, че не е работа на сегашното ръководство да си издига кандидат за президент, но е в тяхното право да подкрепи такъв. Той изрази още учудване, че ще се проведе тайно гласуване на оставката на Борислав Михайлов.

"Протоколно заседание. Видяхме документите, които бяха подготвени. Комисиите, които отговарят за подготовката на Конгреса, ще трябва да си свършат работата. Правилата за провеждането на Конгреса не бяха описани детайлно. Дават поне някакви насоки. За да е честен Конгресът, ще трябва да бъдат налагани вътре в зала. За мен е важно този стандарт, който беше постигнат през 2021 година по отношение на гласуването, на броенето, на наблюдението да бъде спазен. Летвата е вдигната, не трябва да е сваляна. Тези правила не бяха описани. Да се надяваме, че впоследствие ще бъдат проведени изборите по този начин. Ще се гласува оставка на президента, което буди едно учудване у мен. Това е едно негово желание да напусне. Можеш ли да накараш някого на сила да стои? Имаше решение на Конституционния съд, че когато има оставка на депутати дали трябва да се гласува оставката. Сега ще се гласува. В Устава е записано, че гласуването е явно. В тия правила пише, че ще е тайно. Няма лошо в тайния вот. Въпросът е дали е нарушение на Устава. По-важното е как ще се броят бюлетините после", каза Величков, цитиран от "Тема спорт".

"Принципно би следвало да е формалност. Даже просто да бъде приета оставката, но така или иначе всичко е възможно. Трудно ми е да кажа каквото и да е било. Виждам, че има промени в правилата. Трудно ми е да преценя от какво са продиктувани. На предпоследния Конгрес Михайлов призова колегите делегати да приемат оставката му, но в момента явно няма да се мине по този сценарий", продължи той.

"Пак ви казвам, ако изключим лични нападки към мен след дневния ред, всичко беше нормално. Едно протоколно заседание на Изпълкома. Не е редно Изпълкомът или ръководството на БФС да издига кандидат. Те се издигат от клубовете. Описано е от Устава. Ако ръководството реши да подкрепи някой кандидат за президент, ще го направят по определен начин. Може публично, тяхно право е. Може да е подкрепен някой кандидат с всички административни лостове на зоналните съвети. Няма как да го знаем", допълни Величков.

"Много се надявам всичко да приключи цивилизовано. Предвид това, което в миналото сме ставали свидетели, общо взето не мога да сън сигурен. Българският футбол има нужда от едно ново начало, ръководство, стратегия за развитие на футбола, която включва работа с държавата, ФИФА и УЕФА, за да се оттласнем от дъното. Това нещо минава през Конгрес, който ще остави впечатление след себе си на честно провел се Конгрес", каза Петър Величков и накрая даде мнение дали според него сегашните управляващи са узрели, че е време за промяна.

"Не мога да бъда сигурен. Би следвало всички да са узрели за това, че след толкова години и разправии са узрели", завърши той.

Снимка: Lap.bg.