В Изпълкома на БФС да няма президенти на клубове?

Идеята е на Георги Градев, който влезе в битката за шефския пост

12.02.2024 | 12:38 Редактор: Тодор Петров
В Изпълкома на БФС да няма президенти на клубове?

Георги Градев, който е сред кандидатите за президент на БФС, предлага изцяло ново разпределение на местата в Изпълнителния комитет на организацията. Идеята на Градев е в Изпълкома да няма президенти на клубове, но да има представители на различните съсловия във футболната пирамида.

"Ние вярваме в добрите практики и взаимодействието между различните заинтересувани групи, ангажирани с футболната игра. Само когато има директна и открита комуникация между всички съсловия може да се постигне обединение и прогрес. Георги Градев и неговият екип предлагат за публично обсъждане следното разпределение на местата в новия Изпълнителен комитет на Български футболен съюз съгласно чл. 48, ал. 2 от Устава и препоръките за добро управление на футболна федерация на ФИФА:

Президент (председател);

14 членове (включително първи вицепрезидент и двама вицепрезиденти):

Двама представители на аматьорския футбол;

Един представител на професионалния футбол;

Един представител на треньорите;

Един представител на футболистите;

Един представител на съдиите;

Един представител на футзал;

Един представител на женския футбол;

Двама представители на футболните привърженици;

Четирима регионални представители.

Ние твърдо вярваме, че трябва да се сложи край на порочния модел един човек (избраният президент) да предлага/определя състава на Изпълнителния комитет, превръщайки Конгреса в гумен печат. Най-важни са изборите за членове на Изпълнителен комитет. Само така ще върнем управлението на футбола на хората и няма отново да го дадем в ръцете на един човек.

Напомняме на всички делегати на конгреса на БФС, че до избор на председател на управителен съвет може да се пристъпи едва след като бъде избран целият управителен съвет, тъй като изборът на негов председател е последващ спрямо избора на управителен съвет. Това следва пряко от разпоредбата на чл. 30, ал. 2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, според която председателят на управителен съвет се избира от състава на управителния съвет, което сочи на поредност в конституирането на тези органи, която не може да бъде преодоляна (виж приложеното решение на СГС)", написа Градев в социалните мрежи.

Извънредният конгрес на БФС трябва да се проведе на 15 март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR