Нигерия и Кот д`Ивоар са финалистите за Купата на африканските нации

"Суперорлите" отстраниха ЮАР след дузпи, домакините на турнира излъгаха ДР Конго

08.02.2024 | 06:57 Редактор: Тодор Петров

Очаква ни зрелищен финал за купата на Африканските нации. Нигерия и Кот Д'Воар се изправят един срещу друг в битката за трофея.

Нигерия е първият финалист за Купата на Африка. "Суперорлите" отстраниха ЮАР след дузпи с 4:2. Редовното време и продълженията завършиха 1:1.

Защитникът Вилиам Трост-Еконг откри в 67-та минута от наказателен удар. В 90-ата домакините на Мондиал 2010 изравниха също след наказателен удар, вкаран от халфа Тебохо Мокоена. В 115-та минута бранителят на ЮАР Грант Кекана бе изгонен с директен червен картон заради спъване на съперник. 

При дузпите Терем Мофи откри за Нигерия, Тебохо Мокоена пропусна да изравни, Кенет Омеруо покачи на 2:0. Михлали Маямбела намали на 2:1, а Ола Айна прати кълбото над вратата и запази резултата. Ударът на Евидънс Макгопа бе отразен от нигерийския страж Стенли Нуабили. 

Трост-Еконг се разписа за 3:1, Мотоби Мвала направи 3:2, а стрелецът на "Лестър" Келечи Ихеаначо преодоля вратаря Ронуен Уилямс и прати отбора си на финал. Мачът за титлата е на 11 февруари.

Там Нигерия ще се израви срещу отбора на домакините от Кот д`Ивоар. На полуфиналите на Олимпийския стадион "Аласан Уатара" в Абиджан играчите на Кот д`Ивоар победиха тима на Демократична република Конго с 1:0, хвърляйки в луда еуфория феновете си.

След нулево първо полувреме тимът на домакините успя да стигне до скъпоценното в 65-ата минута на нападателя на "Борусия" (Дортмунд) Себастиан Алер след асистенция на Макс Градел.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС