Руски състезател ще участва в Световния рали шампионат 2 с български лиценз

Николай Грязин е обявен за заводски състезател на Citroen Racing

29.12.2023 | 14:37 Редактор: Толя Стоянова
Руски състезател ще участва в Световния рали шампионат 2 с български лиценз

Пилотът Николай Грязин получи лиценз от Автомобилната федерация на България (АФБ). Руснакът има издадено българско гражданство, което му дава правото да подаде заявление за лиценз за участие в международни надпревари, като представител на България, съобщиха от централата.

"Още през миналата година Николай Грязин ни потърси с желанието да се състезава с български лиценз. Тогава от руската федерация не му разрешиха да направи този преход. След срещата на ФИА в Баку казусът бе коментиран с тях и те дадоха своето съгласие", заяви председателят на рали комисията в АФБ Пламен Иванов.

"Освен Николай издадохме лиценз на навигаторът му Константин Александров, като така двамата ще се състезават в световния рали шампионат с лицензи, издадени от АФБ", добави Иванов.

Новината потвърди и председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев. СБА е организацията, която представя България в Международната федерация по автомобилен спорт (FIA) и притежава лиценза за организиране на международни и вътрешни състезания в България, издаден от Министерството на младежта и спорта.

През сезон 2024 Николай Грязин е обявен за заводски състезател на Citroen Racing, като програмата му в WRC2 ще се менажира от DG Sport. Тази година той завърши на четвърто място в WRC2 и на второ в WRC2 Challenge, където записа и две победи състезавайки се за Toksport WRT зад волана на Skoda. Първото състезание за 26-годишния пилот през сезон 2024 ще бъде рали Монте Карло, което ще се проведе в периода 18-21 януари, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС