С бразилски голове 10 от "Левски" преодоляха "Дунав" за Купата

"Сините" надделяха с 3:1 при гостуването си в Русе, Рикардиньо вкара на два пъти

22.11.2023 | 20:15 Редактор: Вяра Димова
С бразилски голове 10 от

"Левски" се класира за 1/8-финалите за Купата на България, след като победи с 3:1 като гост "Дунав" (Русе). "Сините" поведоха в 25-ата минута чрез Рикардиньо, но само 4 минути по-късно Георги Вълчев възстанови равенството. В добавеното време на първото полувреме Рикардиньо отново даде преднина на столичани след гол от дузпа, но в 53-ата минута Илиян Стефанов беше изгонен с директен червен картон.

Това обаче не попречи на "Левски" да стигне до трето попадение в 56-ата минута, когато Роналдо оформи крайния резултат.

В следващия кръг на 6 септември хората на Николай Костов ще гостуват на "Хебър" (Пазарджик). Останалите двойки в тази фаза са "Арда" (Кърджали) - "Литекс", "Янтра" (Габрово)/"Славия" - ЦСКА, "Лудогорец" - "Локомотив" (Пловдив), ЦСКА 1948 - "Берое" и "Етър" (Велико Търново) - "Ботев" (Пловдив).

"Спартак" (Варна) и "Пирин" (Благоевград) вече се класираха на 1/4-финалите, след като се справиха съответно с "Локомотив" (София) след дузпи и "Ботев" (Враца) след успех с 2:1.

"Левски", от чийто състав отсъстваха Джавад Ел Джемили, Уелтън, Хосе Кордоба, Жереми Петрис и Цунами, създаде първите две опасности пред вратата на "Дунав" в началните десет минути и атаките бяха завършени от Роналдо. Бразилецът първо бе оставен непокрит при центриране и не успя да уцели вратата с глава, след което негов шут по земя бе блокиран от защитника на домакините Георги Вълчев.

Именно Вълчев обаче носеше вината за първия гол на столичани. Той бе изпреварен от Рикардиньо при изритана топка от защита на Левски и бразилецът напредна по лявото крило, след което преодоля вратаря Даниел Николов с диагонален удар по тревата в 25-ата минута. Вълчев обаче се реваншира четири по-късно, когато пък от своя страна се възползва от грешка на вратаря Пламен Андреев. Стражът на "сините" излезе да посреща центриране, но защитникът на русенци го изпревари и изравни за 1:1.

Джан Хасан спаси "Дунав" с избиване на удар на Илиян Стефанов от голлинията, но "Левски" все пак завърши полувремето с гол преднина. Рикардиньо бе съборен в наказателното поле от Георги Иванов и бразилецът изпрати неспасяем удар в горния десен ъгъл във втората минута на добавеното време за 2:1, пише gol.bg.

"Левски" остана с човек по-малко в 53-та минута след удар без топка по съперник от страна на Илиян Стефанов, но "сините" вкараха трети гол само три минути по-късно. Удар на Рикардиньо бе отразен от вратаря на "Дунав", но Роналдо бе точен на добавка. Десет минути по-късно пък Патрик-Габриел Галчев стреля от статично положение, но малко над напречната греда.

Снимка: lap.bg