Искането за оставка на Боби Михайлов обедини ЦСКА и "Левски": Нашите идоли паднаха толкова ниско

Унгарската федерация заяви, че действията на БФС са безпрецедентни

16.11.2023 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Между 3000 и 3500 души протестират пред Националния стадион "Васил Левски" с искане за оставката на ръководството на БФС.

"Мнозина от нас сме израсли с лудото американско лято и честно казано, болката, която носи сегашното състояние на националния отбор и българския футбол, наистина е много голямо. За мен е непонятно как тези наши идоли и герои паднаха толкова ниско", каза авторът на предаването "Трибуна Ултра" - Владимир Иванов.

Иначе враждуващите агитките решиха - загърбват различията и застават една до друга на мача срещу Унгария, за да заявят позицията си срещу ръководството на БФС. То обаче премести мача по препоръка от полицията, която от Facebook научила за протеста и заподозряла опасност от ескалация на напрежението.

"Една от най-важните функции, разбира се, е опазване на обществения ред. Когато има съмнения за сигурността и опасения за сигурността - при всички случаи решението би било такова - да не се провежда. Сега, доколко са основателни и доколко са провокирани от организатора, е един друг въпрос", коментира докторът по международно право адв. Ивайло Дерменджиев.

Взе се и решение мачът да се играе пред затворени врати. В отговор на запитване на Bulgaria ON AIR от Унгарската футболна федерация заявиха: "Приблизително 2000 унгарски привърженици са закупили билети за утрешния мач, но не могат да отидат на него, тъй като той ще се играе при закрити врата. На всички тях Унгарската футболна федерация ще върне цената на закупените билети. Освен това можем да кажем, че всички събития във връзка с мача през последните няколко дни Унгарската футболна федерация намира за безпрецедентни, несериозни и неспортсменски."

"При всички положения имиджът на българския футбол не е на висота след такива събития", допълни адв. Дерменджиев.

БФС побърза да премести мача в Пловдив. Местната община обаче отказа заради ремонтите по стадион Христо Ботев. Успоредно с размяната на обвинения в заплахи между БФС и собственика на стадиона, се заговори, че мачът ще се играе в Кърджали. Вариант, почти потвърден от кмета на града, който отшумя за часове.

В крайна сметка - квалификацията срещу Унгария се завърна там, където бе планирано да се играе - стадион "Васил Левски". А протестът на феновете бързо се организира.

"Ясно е, че "Левски" и ЦСКА не се обичат, "Ботев" и "Локомотив" (Пловдив) не се обичат. "Ботев" и "Берое" по ботевско-старозагорска линия не се обичат. Но всъщност националният интерес е над всичко", поясни Владимир Иванов.

И макар президентът на БФС Борислав Михайлов да загатна, че скоро ще спре да управлява футбола у нас, недоволството не стихна.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.