ЦСКА обърна "Пирин" в Благоевград и се залепи за лидерите

Фаетон и Линдсет донесоха победата на "армейците" в края на мача

21.10.2023 | 21:31 Редактор: Вяра Димова

Жадуващият за златните медали ЦСКА обърна "Пирин" и спечели с 2:1 като гост в любопитна среща от родната Първа лига. "Орлите" полетяха високо в края на първото полувреме, когато Иван Тасев матира защитата на столичани. Отборът от Благоевград показваше характер и се държеше до 79-ата минута, в която влезлият като резерва Матиас Фаетон изравни.

Двойният удар на ЦСКА по "Пирин" беше светкавичен, защото минута по-късно Джонатан Линдсет подпечата пълния обрат на стадион "Христо Ботев". Така третият ЦСКА събра 28 точки и изостава само с две от лидера "Локо" (Пловдив), който вчера сензационно се издъни у дома срещу "Берое". "Пирин" е на 13-а позиция с 11 пункта.

През първото полувреме червените започнаха по-активно и още в 5-ата минута получиха правото да изпълнят пряк свободен удар пред наказателното поле. Зад топката застана Тобиас Хайнц, който стреля над напречната греда. Малко по-късно Марселино Кареасо отне чисто от Венцислав Бенгюзов в центъра и кълбото стигна до Дюкенс Назон, чийто шут не се получи. Кареасо обаче овладя на чиста позиция, но Андрей Йорданов блокира изстрела му.

В 18-ата минута двете агитки поискаха със скандирания оставката на ръководството на БФС, а феновете на ЦСКА издигнаха специален транспарант за целта. В средата на първото полувреме Айуб Абу фаулира Хайнц пред наказателното поле. Потърпевшият  изпълни свободния удар, но топката рикошира в стената и напусна пределите на игрището.

Десетина минути преди края на първото полувреме Дюкенс Назон премина през няколко противникови футболисти и се озова сам срещу вратаря. Таранът предпочете да не стреля, а да търси свой съотборник и несполучи. Малко след това хаитянинът за момент остана отново сам срещу Ковальов и пробва да завърши с технично прехвърлящо отиграване, но защитниците на Пирин го блокираха. Не след дълго отново нападателят от Хаити пропусна изгодно положение за гол, след хубаво подаване на Амос Юга.

В първата минута на даденото  от рефера продължение домакините се възползваха от едно неразбирателство в армейската отбрана и Иван Тасев се разписа за 1:0 с точен диагонален изстрел. По този начин двата състава се оттеглиха на почивка с гол аванс за "орлетата".

През втората част възпитаниците на старши треньора Нестор Ел Маестро продължиха да атакуват и да владеят повече топката но до 6о-ата минута до по-сериозни опасности не се стигна. След час игра на терена се появиха Браян Морено и Матиас Фаетон, които замениха Майкъл Естрада и Тобиас Хайнц.

Двайсетина минути преди края на редовното време Шакич изпълни корнер отдясно на Ковальов, след което се стигна до разбъркване в наказателното поле и на два пъти изстрели на Кареасо и Фаетон бяха блокирани от бранители на домакините. Малко след тази ситуация Нестор Ел Маестро направи още две смени и пусна в игра Станислав Шопов и Данило Асприля, които замениха Дюкенс Назон и Марселино Кареасо.

В следващите минути футболистите на "Пирин" предимно се бранеха и не пропускаха възможност да бавят времено, докато "армейците" атакуваха в търсене на първо попадение и в 79-ата минута логичното се случи, когато Амос Юга пусна извеждащ пас към Матиас Фаетон, който майсторски финтира бранител на "Пирин" и с мощен изстрел възстанови равенството, отбелязвайки своя първи гол с червената фланелка.

Веднага след това Вион замени Шакич. Натискът на 31-кратните шампиони на България продължи и в 80-ата минута Фаетон намери Джонатан Линдсет в наказателното поле и норвежецът отбеляза за 2:1 от близка дистанция.

В 84-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена след втори жълт и съответно червен картон на Айуб Абу.  До края на срещата "армейците" продължиха да доминират и да контролират събитията на терена, но повече попадения не паднаха и в крайна сметка тимът ни записа заслужена победа с 2:1 като гост над "Пирин" в Благоевград.

Вижте повече във видеото.

Снимка: lap.bg