Реферът Гидженов преди ЦСКА - "Левски": Спокоен съм и ще се справя

Трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите, каза главният съдия на предстоящото дерби

05.10.2023 | 15:17 Редактор: Тодор Петров

Целият съдийски eкип, който ще ръководи мача ЦСКА - "Левски" в събота, даде днес пресконференция преди дербито. Това се случва за първи път, но явно няма да е за последен. 

Идеята на председателя на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан е да бъдат отворени съдиите за срещи с феновете. Със сигурност в тази насока предстоят още събития - открита лекция в СУ, а по време на зимния семинар ще има нов медиен ден с участието на 5-6 съдии, както и други инициативи. Задачата им е да променят - доколкото е възможно, отношението към българското съдийство. 

"Давид Фернандес Борбалан следва стриктно инструкциите от УЕФА и се опитва да предаде на всички нас нещата, които УЕФА изисква - как да отсъждаме, как да менажираме ситуациите. Това ни помага да следваме пътеката, начертана от ФИФА и УЕФА. За всеки един съдия е най-голямото признание да свири това дерби", заяви Гидженов, който прави дебюта си в най-популярния двубой в българския футбол.

"В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Аз си следвам стриктно правилата на играта и инструкциите на УЕФА. Спокоен съм и мисля, че ще се справя. Въпреки че съм на 32 години и съм най-младият международен съдия у нас, имам опит. Ръководил съм мачове и тук, и в Европа пред пълни стадиони. Не усещам натиск, всеки мой мач е под мониторинг от хора от УЕФА, които следят моето развитие. Аз се стремя във всеки мач да се подобрявам и да давам най-доброто от себе си", каза още пловдивчанинът.

Попитан дали има предпочитан стадион или пък такъв, на който не би искал да ръководи мачове, Гидженов отговори: "За мен всеки един стадион, където ми предстои мач, го приемам по един и същи начин. Стадионите нямат значение, за мен е важно да прилагам правилата на играта и да има феърплей".

Той трябваше да отговори как приема публикуването на разговора във ВАР-стаичката на реферите от придобилия скандална слава английски мач "Тотнъм" - "Ливърпул". Но и Гидженов, и другите арбитри са на мнение, че инструкциите във Висшата лига на Англия се различават от тези на УЕФА. 

"Инструкциите на ФИФА и УЕФА са категорично против публикуване на записи, разговори, интервюта. Английската Висша лига работи по друг начин - те са си преценили, че могат да го направят. Но при нас не се прави".

Гидженов призна, че съдиите също се подготвят с проблемните футболисти - хората, които биха рушили дисциплината през всичките 90 минути.

"Има зрънца в двата отбора, хора с различно влияние на терена, различно его. Ние с опита ни от терена, от предишни мачове добиваме представа за всеки един футболист и имаме едно наум. Не се случва преди мач да го предупредим. Преди мача всички от съдийския екип обсъждаме с кои футболисти трябва да бъдем внимателни и можем да имаме проблеми - кой симулира, кой преиграва. За картоните всеки един съдия с присъствието си и менажирането преценява кога даден футболист заслужава картон, или пък трябва да получи само забележка", каза още Гидженов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Както се пее в една песен:"А,дано-ама надали!Ще е чудо на чудесата ,ако поне свири честно!Без да подпира тирето!Важи и за ВАР съдиите-пак Кабаков....ясно! Сигнализирай за неуместен коментар