ЦСКА пусна колекционерска монета, посветена на победата над "Нотингам"

С този успех "армейците" си осигуряват класиране за следващия кръг на турнира с общ резултат 2:0

01.10.2023 | 12:13 Редактор: Михаела Димитрова
ЦСКА пусна колекционерска монета, посветена на победата над

ЦСКА пусна в продажба третия модел от лимитираната серия от 11 различни монети, посветени на най-паметните моменти от историята на армейския клуб. Монетата е свързана с успеха на ЦСКА с 1:0 като гост на "Нотингам Форест" в мач-реванш от 1/16-финалите в турнира за Купата на европейските шампиони.

С този успех "армейците" си осигуряват класиране за следващия кръг на турнира с общ резултат 2:0. Емблематичният за историята на ЦСКА двубой на стадион "Сити Граунд" е точно на 1 октомври и поради тази причина от клуба пускат в продажба колекционерската монета именно на тази дата.

Ето какво написаха от "Армията":

"Днес си спомняме за един от големите “армейски” подвизи.

На тази дата през 1980 г. ЦСКА прави за мнозина немислимото и отстранява европейския шампион Нотингам Форест в 1/16 финал за Купата на европейските шампиони. С непоколебима игра, дух и мъжество българският славен тим побеждава с 1:0 англичаните в мач-реванш, след като е записал същата победа и у дома 13 дни по-рано. Водени от великия Аспарух Никодимов, пред 26 000 зрители на Сити Граунд, “армейците” сломяват двукратните носители на европейската купа и оставят трибуните в амок.

ЦСКА ликува. Ликуват големите Джони Велинов, Иван Зафиров, Георги Димитров - Джеки, Ангел Рангелов, Георги Илиев, Цоньо Василев, Пламен Марков, Никола Велков, Цветан Йончев, Ружди Керимов, Спас Джевозов, Марио Вълков. Всички те затвърждават отбора ни като равен на най-големите на Стария континент.

Колекционерска монета “Нотингам Форест 1980 г.”: https://bit.ly/457SuI0".

Снимка: Facebook/CSKA Sofia FC