Изслушаха Рубиалес в съда, възможно е да се стигне до затвор

Той отново защити тезата си, че целувката е била по взаимно съгласие

15.09.2023 | 17:23 Редактор: Михаела Кирилова
Изслушаха Рубиалес в съда, възможно е да се стигне до затвор

Пет дни след като подаде оставка като президент на Испанската футболна федерация (РФЕФ), Луис Рубиалес се яви на изслушване пред съдия, разследващ оплакване за сексуално посегателство във връзка с целувката по устните с футболистката от националния отбор Джени Ермосо.

Изслушването на Рубиалес се състоя на фона на новината, че състезателките от Испания, станали световни шампионки, разкриха, че ще продължат бойкота си, освен ако не бъдат извършени повече реформи в Испанската футболна федерация, независимо от оставката на Рубиалес заради случилото се след финала на Световното първенство за жени.

Той бе разпитан като ответник по отношения на обвинения в "сексуално посегателство". Ермосо също ще бъде изслушана, но на по-късен етап.

На изслушването Рубиалес отново защити тезата си, че целувката е била по взаимно съгласие, сподели правосъден източник. Междувременно, държавните обвинители поискаха от съдията да забрани на Рубиалес да се доближава на по-малко от 500 м от Ермосо и да комуникира с нея, докато разследването срещу него продължава да тече, предаде БГНЕС.

Според скорошна реформа в Испанския наказателен кодекс целувка, която не е станала по взаимно съгласие, може да бъде счетена за сексуално посегателство - категория, която групира всички видове сексуално насилие. Ако бъде намерен за виновен, Рубиалес може да отнесе всичко от глоба до четири години зад решетките. Бившият президент на РФЕФ отрече и обвиненията в принуда.

Снимка: БГНЕС