Димитър Илиев към Нургюл: Успехът на Световната купа обедини цяла България

Спортният министър ще даде парична премия на Салимова

23.08.2023 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова
Димитър Илиев към Нургюл: Успехът на Световната купа обедини цяла България

Успехът на Световната купа по шахмат обедини цяла България. Именно това е и основната роля на спорта. Искрено вярвам, че с талантливи млади състезатели като Вас българският шахмат отново ще бъде на световния връх в близкото бъдеще. С тези думи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев се обръща в поздравителен адрес към Нургюл Салимова.

Министърът изказва най-искрени поздравления към българката, която достигна до финала на Световната купа по шахмат в Баку, Азербайджан. Илиев е категоричен, че постижението й утвърждава авторитета на родния шахмат и издига престижа на България.

"Страната ни е една от малкото в света, която в историята на този спорт има действащи шампиони и при мъжете, и при жените. Младите ни таланти като вас трябва да бъдат мотивирани за големите успехи, защото Вие сте бъдещето на българския спорт", посочва министърът в поздравлението си.

Илиев отбелязва, че само за няколко дни Салимова прикова погледите на всички българи и със сигурност е мотивирала хиляди деца да започнат да играят шахмат. Това постижение е изключително и министърът на младежта и спорта се ангажира то да бъде премирано. За издигането на престижа на България Димитър Илиев ще отличи и даде парична награда на Нургюл Салимова, както и при подобни върхови постижения на други наши спортисти в бъдеще.

Екипът на Министерството на младежта и спорта застава твърдо зад българските спортисти и ще продължи да работи активно за осигуряването на най-добрите условия за тренировъчен и състезателен процес. Димитър Илиев е категоричен, че спорове между федерациите не могат да стоят на пътя на спортните постижения и че всички млади таланти трябва да бъдат стимулирани, за да продължават да постигат успехи и прославят България.

В този контекст вече бяха направени промени в Наредба №5 на ММС, които за първи път въвеждат премиране на младите спортисти от първа възрастова група преди мъже и жени. Те ще могат да получават еднократни парични награди за призово класиране на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории. Към момента подобни финансови стимули не се предвиждаха.

Снимка: Facebook