Футболът осиротя: Великият Джиджи Буфон обяви края на кариерата си

45-годишният италиански вратар игра за последно за "Парма"

02.08.2023 | 17:11 Редактор: Тодор Петров
Футболът осиротя: Великият Джиджи Буфон обяви края на кариерата си

Една от най-големите футболни легенди на нашето време - Джанлуиджи Буфон, официално обяви края на професионалната си кариера. 45-годишният италиански вратар игра за последно за "Парма" - отборът, от който тръгна за големия футбол.

Визитката на Джиджи Буфон е красноречива - 8 сезона в "Парма", 19 сезона в "Ювентус" и един сезон в "Пари Сен Жермен". С "бинаконерите" Буфон спечели 12 титли на Италия, една промоция в Серия "А", 5 Купи на Италия и 6 Суперкупи на Италия. С "Парма" Буфон спечели Купа на Италия, Суперкупа на страната и Купа на УЕФА, докато с ПСЖ спечели Лига 1.

С националния отбор на Италия Буфон участва на 5 световни и на 5 европейски първенства. През 2006 г. става световен шампион на Мондиала в Германия.

13 пъти е избран за вратар на годината в Италия, 5 пъти попада в идеалния отбор на годината на УЕФА, 3 пъти е избран за най-добър вратар в Европа. Буфон е играчът с най-много мачове в Серия "А" - 657. Единствено Алесандро Дел Пиеро (705) има повече мачове за "Ювентус" от Буфон - 685 във всички турнири. Буфон е играчът с най-много мачове за националния отбор на Италия - 176.

Снимка: БГНЕС