УЕФА наказа жестоко "Левски": 40 000 евро глоба и без "сини" фенове на следващото гостуване

Заради скандирания на етническа основа и политически лозунги

01.08.2023 | 18:53 Редактор: Михаела Димитрова
УЕФА наказа жестоко

Дисциплинарната комисия към УЕФА се произнесе относно констатираните нарушения по време на мача в Скопие с местния ФК "Шкупи" (2:0) от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. "Сините" са глобени с 40 хиляди евро за дискриминационно поведение в трибуната с привърженици на отбора от София, включващо скандирания на етническа основа и политически лозунги, както и ексцесии в гостуващия сектор, обясниха от "Герена".

Освен това "Левски" получи забрана за продажба на билети на своите привърженици за следващото гостуване на отбора в европейските клубни турнири.

При ново провинение в следващото домакинство на отбора от европейските клубни турнири, стадион "Виваком Арена – Георги Аспарухов" ще бъде частично затворен.

"Отново се обръщаме към всички привърженици да подкрепят отбора на реванша срещу ФК "Шкупи" в София на 3 август без прояви на агресия, насилие, расизъм, дискриминация, ксенофобия и политически лозунги, тъй като те могат да донесат допълнителни тежки наказания от УЕФА на любимия ни клуб", призоваха "сините".

По-рано днес официално стана ясно, че на "Герена" няма да има организирани македонски фенове, които да подкрепят гостите. Генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети уведомява БФС, че европейската централа недвусмислено оценява срещата в София като "високо рискова". От страна на "Шкупи" е получено уверение, че билети за гостуващи фенове няма да бъдат пускани в продажба.

Снимка: БГНЕС