РСМ освободи задържаните фенове на "Левски", установиха нападателите

Състоянието на сънародника ни, който беше жестоко наръган, вече е стабилно

28.07.2023 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

Пуснаха българите, които бяха задържани в Скопие след срещата между "Левски" и "Шкупи". Общо 19 фенове на българския тим бяха арестувани заради грозните сцени на вандализъм преди и по време на мача. Състоянието на сънародника ни, който беше жестоко наръган вече е стабилно.

Два български автомобила с фенове на "Левски" излизат от организирания кордон и попадат в албанския квартал "Чаир", където са нападнати от местни жители.

"Обърквайки пътя, са попаднали в албанския квартал "Чаир", където са нападнати от тълпа от около 30 души, които подчертавам, че не са привърженици на "Шкупи", не са местни ултраси, а са просто жители на квартала, които са се отнесли много враждебно и агресивно към българската група", разказа Виктор Стоянов от Фондация "Македония".

От полицията в Скопие съобщиха, че са нападнати четирима българи, като един от тях е бил прободен с остър предмет. Той е транспортиран към лечебно заведение, където състоянието му е стабилизирано. Допълват, че е установена самоличността на по-голямата част от нападателите и след изясняване на обстоятелствата ще им бъдат повдигнати обвинения.

А от българското външно министерство съобщиха: "Посланикът ни в Северна Македония вече е провел разговор с компетентните власти и е настоял за спешно изясняване на случая и осигуряване на сигурността на българските привърженици. Консулът на България в Скопие вече е посетил пострадалия български гражданин в болничното заведение, в което е настанен за лечение."

"Разбрах за инцидентите преди началото на мача. Съжалявам за това. Очакваше се да има провокации и наистина съжалявам. Надявам се да няма сериозно пострадали. Спортът е, за да обединява хората, а не за да се случват такива неприятности", заяви треньорът на "сините" Николай Костов.

"Няма да провокираме, ние си бием първо на стадиона, а след това и извън стадиона, ние сме победители навсякъде - дали на стадиона или отвън", сподели фен на "Левски" преди началото на мача.

"Не вярвам да има подобен тип провокации, феновете на "Левски" са доста спокойни", коментира друг "син" привърженик.

Вторият инцидент е на трибуните на скопския стадион, където фенове на "Левски" влизат в конфликт с полицията - по думи на "сините" фенове, след провокация от страна на македонските власти и привържениците на "Шкупи".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.