Антъни Иванов пропуска Олимпиадата в Париж, съдът в Лозана потвърди наказанието му

Състезателните му права бяха отнети за срок от 2 години

28.06.2023 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева

Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди дисциплинарното наказание лишаване от състезателни права за срок от 2 години на българския шампион по плуване Антъни Иванов. Представителите на състезателя са уведомени за решението от 26.06.2023 г. До това се стигна след като атлетът обжалва решение на Дисциплинарната комисия към БОК пред спортния арбитраж. Защитната стратегия, избрана от неговия представител в арбитражното производство, обаче го лиши от възможност реално да даде обяснение за своите действия и така хипотетично да получи намалено наказание, съобщиха от Българския олимпийски комитет. 

Въпреки че от срока ще бъде приспаднато времето от първоначалното решение, Антъни Иванов все пак няма да бъде допуснат до редица квалификационни състезания, както и до летните олимпийски игри 2024 г. в Париж.

Това се случва два дни преди държавно първенство по плуване в София от 29 юни до 2 юли, което се явява квалификация за игрите и за което Антъни Иванов е заявен като състезател в няколко дисциплини.

През октомври 2022 г. Дисциплинарната комисия към БОК постанови решение, с което състезателните права на Антъни Иванов бяха отнети за срок от 2 години. Причината – нарушена антидопингова процедура за предоставяне на местоположението от страна на спортиста, гарантираща възможността той да бъде тестван изненадващо. Иванов няколко пъти не е подал коректни данни и по този начин е възпрепятствал възможността да бъде осъществен антидопингов контрол. След като решението на Комисията стана ясно, плувецът започна обжалване в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: lap.bg