Станимира Петрова спечели медал и квота за Олимпиадата в Париж

Българската боксьорка с поредни отличия от Европейските игри в Полша

28.06.2023 | 15:13 Редактор: Михаела Димитрова
Станимира Петрова спечели медал и квота за Олимпиадата в Париж

България има пети медал от Европейските игри в Полша. Донесе го боксьорката Станимира Петрова на ринга в Краков.

Тя победи с 5:0 съдийски гласа (20:27, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27) ирландката Дженифър Лехейн и се класира на полуфиналите в категория до 54 кг, с което си осигури минимум бронзово отличие. Успехът означава и квота за световната и трикратна еврошампионка Станимира за олимпийските игри в Париж догодина.

В целия двубой Петрова превъзхождаше и държеше на дистанция по-ниската си съперничка. За място на финала българката ще боксира с британката Чарли-Шан Та Дейвисън.

Около 15:45 часа Радослав Росенов (63.5 кг) ще има тежка задача срещу европейския вицешампион и бронзов медалист от Световното първенство при 67-килограмовите Лаша Гурули (Грузия). 19-годишният ни талант, който е 5-кратен европейски шампион при подрастващите, дотук направи два много силни мача и остави страхотни впечатления с изявите си.

Светлана Каменова ще боксира на ринг А във вечерната сесия. Двукратната световна бронзова медалистка и двукратна европейска вицешампионка ще срещне около 19:45 часа представителката на домакините Юлия Шеремета. Двубоят е в категория до 57 килограма. Битката за квоти ще закрие Хавиер Ибаниес. В същата теглова дивизия натурализираният кубинец ще се изправи срещу европейският вицешампион Артур Базеян. Мачът с арменеца, който е повторение на полуфинала от Европейското първенство в Ереван миналата година, е на ринг А, около 20:45 часа.

Последен в програмата е Йордан Морехон. При най-тежките (+92 кг) той ще боксира за минимум бронзов медал срещу литовеца Йонас Язевичиус. Мачът им ще се проведе на ринг Б около 21:45 часа. В тази категория квоти за Париж печелят финалистите, така че националът ни се нуждае от две победи, за да стигне до виза за френската столица.

Снимка: Lap.bg