Еуфория на "Герена": Финансова компания поема дълга на "Левски" към НАП

Вероятно сделката ще е за цялостно изкупуване на дълга

31.05.2023 | 10:05 Редактор: Тодор Петров
Еуфория на

Дългът на "Левски" към НАП в голяма степен може да се счита за уреден и това ще бъде обявено от "Герена" в следващите дни. "Сините" са в процес на сключване на партньорство с дружество, което се занимава с отпускане на заеми със средства, които не са набирани чрез публично привличане на влогове или други възстановими средства, съгласно Закона за кредитните институции. 

Очаква се дружеството да изкупи дълга на "Левски" към пригодната агенция, не е ясно дали става въпрос за главницата или за цялата изискуема сума, която по последни официални данни е близо 12 милиона лева. Само лихвата, която "сините" плащат всеки ден към държавната хазна, е над 2500 лева. По-скоро сделката ще е за цялостно изкупуване на дълга.

Компанията има интереси във футбола, като има участия и в други български клубове, както спонсорство в една от структурите на БФС. Новият партньор на "Левски" ще осигури отделен приходен поток в клуба от "Герена", другият трябва да е след очакваното второ емитиране на акции. При първото предлагане на книжа бяха набрани над 200 хиляди лева, които отидоха директно в НАП.

Агенцията наложи запор на всички приходи в клуба в размер на 30 процента. Отговорници от хазната и представители на компанията, която е част от финансов мегахолдинг, вече са подготвили начина, по който да бъде оформена документалната част по погасяването дълга на Левски, пише "Тема Спорт".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR