Осем години по-късно и след двойни разходи: Откриха зала "Арена Бургас"

Опозицията в Бургас многократно подаваше сигнали и искаше отговори

18.05.2023 | 19:04 Редактор: Тодор Петров

Осем години и половина и почти 64 млн. лв. бяха необходими на община Бургас и държавата да изградят спортната зала "Арена Бургас". Днес бе и официалното ѝ откриване.

Идеята за залата в морския град бе лансирана през 2013 г., през 2014 г. е избран изпълнител, но многократно този срок беше удължаван поради липса на финансиране, подпочвени води, пандемията от Ковид-19. В началото стойността на проекта е 40 млн. лв., но заради забавяне и избор на различни изпълнители, на финала сумата нараства до 64 млн. лв. 

През годините залата се превърна в гордостта на ГЕРБ. При всяко посещение в Бургас строежът на залата беше инспектиран лично от Бойко Борисов.

Опозицията в Бургас многократно подаваше сигнали и искаше отговори защо строежът се бави.

"Трябва да се види в годините напред доколко тази многофункционална зала ще може сама да се издържа, тъй като това е и целта на самия проект", каза председателят на "Да, България" в Бургас Христина Хаджиатанасова .

Зала "Apeнa Бypгac" е на пет нива. Тя е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито.

"Арена Бургас" ще се управлява от държавното дружество "Академика 2011". По време на строителството на залата бяха извършени няколко проверки. "Арена Бургас" е с капацитет от 6000 + 2000 седящи места и общо за около 15 хил. души.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 11 месеца
Корупцията и бюрокрацията са непобедими и безсмъртни.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 11 месеца
Някой добре се е налапал с парички. Сигнализирай за неуместен коментар