Гунди ще има паметник в район "Слатина", направиха първата копка

Финансирането за статуята е осигурено изцяло чрез дарения

04.05.2023 | 16:20 Редактор: Вяра Димова
Гунди ще има паметник в район

Направиха първата копка на паметника на Георги Аспарухов - Гунди. Поводът е навършването на 80 години от рождението на именития български футболист. Паметникът ще е в парк "Гео Милев", район "Слатина" в София, информират от община Слатина.

Проектът за паметника е изготвен по предложение на Инициативния комитет "Привърженици на ФК "Левски", а финансирането му е осигурено изцяло чрез дарения.

Всички дейности по изграждането на монумента се осъществяват с пълната подкрепа на кмета на район "Слатина" Георги Илиев, който е гарант на инициативата и вносител на доклада към Столичен общински съвет. На събитието бе поставена табела с архитектурната схема на паметника, както и план на завършения му вид.

Предвидено е статуята да бъде изградена върху изкуствена прерязана могила, съответстваща на ландшафта на съществуващия терен, като бъде добавена и нова храстова и увивна растителност. Самата статуя ще бъде с височина над 240 см. Автор на скулптурата е Любомир Григоров, а архитектурният проект е изготвен от арх. Николай Петков, предаде "Фокус".

"Правим планове, още този месец, това което виждате на табелата да стане факт и да можем отново да ви поканим, този път на откриването. Надявам се тогава да дойдат и повече хора, защото наистина имаме нужда от това да си спомняме за великите българи, какъвто за мен е Гунди", сподели по време на събитието кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

Снимка: lap.bg