Отстраниха лидера на руската художествена гимнастика заради коментари срещу българския ансамбъл

"Българският отбор спечели с висок резултат при това с грешка, а изпревари Русия", заяви Винер на Олимпиадата

06.03.2023 | 22:15 Редактор: Искра Ангелова
Отстраниха лидера на руската художествена гимнастика заради коментари срещу българския ансамбъл

Шефката на руската художествена гимнастика и треньор на националния отбор на Русия Ирина Винер беше изхвърлена за две години от международни състезания.

Една от основните причини са публичните обвинения срещу българския ансамбъл, след като диамантените момичета триумфираха безапелационно с титлата на олимпийските игри в Токио. Веднага след спечеления по категоричен начин златен медал от момичетата на Весела Димитрова, Винер подхвана медийна атака срещу Международната федерация по гимнастика, обявявайки, че съдийството е било тенденциозно и всичко е било предрешено.

На японска земя бе сложен край на хегемонията на Русия - в индивидуалната надпревара олимпийска шампионка стана Линой Ашрам (Израел), а при ансамблите на олимпийския връх стъпи България. Атаката всъщност започна още след победата на българските момичета в квалификациите.

"Българският отбор спечели с висок резултат при това с грешка, а изпревари Русия. Мисля, че и във финала българският отбор има шанс да бъде на първото място. Оказва се, че това е саботаж срещу Русия, отстраняват ни от всички надпревари. Никога не съм била политизирана", каза Винер преди битката за олимпийската титла, припомня "24 часа".

"Казах, че това ще се случи, защото още в квалификациите стана ясно, че бутат България, че хегемонията на Русия трябва да бъде преустановена", заяви Винер след българския триумф.

Заради това и други провинения Международната федерация по гимнастика (FIG) днес взе окончателно решение да наложи санкции срещу Ирина Винер-Усманова. Те обаче ще влязат в сила от момента, в който паднат настоящите санкции за руски състезатели заради войната срещу Украйна.

"Г-жа Винер няма право да участва, нито да получава акредитация за каквато и да е роля в международно състезание, включително, но не само, да изпълнява длъжност на треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на международно състезание в което и да е одобрено от FIG събитие или състезание, организирано от свързана федерация-членка на FIG за период от две години. Този период ще започне един (1) ден след премахването на защитните мерки на FIG, свързани с войната Русия-Украйна", оповестиха от Международната федерация по гимнастика.

Изявленията на Винер са окачествени като "оскърбителни", като се допълва, че тя има проблеми с публични изяви още през 2008 г., с които също е нарушила етичните правила на Международната федерация по гимнастика.

Другото нарушение на правилата на FIG е, че през септември 2021 г. Винер заяви, че е оттеглила кандидатурата на Наталия Кузмина за изборите за Техническия комитет на Международната федерация, "за да подготви нормален кандидат".

През октомври FIG отново включи Кузмина в списъка на кандидатите, "в съответствие с временната мярка, предписана от комисията по етика".

Впоследствие обаче Винер пак оттегли кандидатурата й, което предизвика разследване на мотивите за действията ѝ.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 8
kunka_41@abv.bg
преди 1 година
БРАВО НА НАШИТЕ МОМИЧЕТА! НАЙ-ПОСЛЕ ПАК СМЕ ПЪРВИ! НО ... НИЩО ЧУДНО ВИНЕР ДА Е ПРАВА! ВСИЧКИ СА СЕ ПОБЪРКАЛИ НА ТЕМАТА ДА СЕ БОЙКОТИРА РУСИЯ, КОЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ Е ПОЛИТИЧЕСКИ, А НЕ СПОРТЕН АКТ. КАКВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ, КОГАТО ПРИКЛЮЧИ ВОЕННАТА ВАКХАНАЛИЯ С ПОБЕДА НА РУСИЯ?!? ЗАЩОТО ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО - РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ! Сигнализирай за неуместен коментар