България поведе с 2:0 Нова Зеландия в турнира за Купата "Дейвис"

В първата среща Александър Лазаров се наложи със 7:6(1), 6:2 над Аджийт Рай

04.02.2023 | 08:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
България поведе с 2:0 Нова Зеландия в турнира за Купата

Отборът на България по тенис поведе на Нова Зеландия с 2:0 победи в срещата за влизане в Световна група I на турнира за Купа "Дейвис".

В първата среща Александър Лазаров се наложи със 7:6(1), 6:2 над Аджийт Рай. Двубоят в новозеландския град Крайстчърч се игра при температура от 33 градуса и продължи 90 минути.

Българинът проби за 5:3 в първия сет, но веднага допусна рибрейк. Така се стигна до тайбрек. В него Алекс спечели убедително със 7-1 точки.

Лазаров поведе с 2:0 във втората част, а след това направи още един пробив за 4:1. До края Алекс беше стабилен на сервис и затвори мача с 6:2.

Във втория сингъл Димитър Кузманов (№192 в световната ранглиста) успя да обърне представителя на домакините Киранпал Пану след 5:7, 6:3 и 6:2 в мач, продължил малко повече от 3 часа, съобщи БНР.

Програмата в неделя ще започне със срещата на двойки, за която са заявени Александър Донски и Пьотр Нестеров срещу Майкъл Винъс (№16 в световната ранглиста на двойки) и Артьом Ситак (№132 на двойки). Следват синглите между първите ракети и между вторите.

При успех България ще постигне историческо класиране за Световна група I за Купа "Дейвис". Капитан на България е Валентин Димов. Асистенти на Димов са кондиционният треньор Кирил Симеонов, масажистът Любомир Панев и лекарят на отбора проф. д-р Георги Попов.

Снимка: Lap.bg