Статистиката не греши: Напусна ни най-великият футболист на всички времена

Пеле е единственият трикратен световен шампион и има отбелязани над 1000 гола

30.12.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Светът скърби след смъртта на Пеле. Ако футболът е най-великата игра, то Пеле беше най-великият футболист на всички времена. За повечето футболни фенове това не е просто мнение, а факт.

Кариерата на бразилеца говори сама за себе си. Той е единственият трикратен световен шампион и има отбелязани над 1000 гола за повече от 20 години футбол на най-високо ниво. 

Пеле е само на 16 години, когато дебютира на международната сцена за Бразилия срещу Аржентина през 1957 година. На следващата година вкарва два гола на финала на Световното първенство по футбол срещу домакините от Швеция. Тогава страната му печели и първата си Световна купа. 

Вдига златния трофей отново през 1962 и през 1970 година с един легендарен бразилски тим, считан за най-добрия в историята на великата игра. След края на кариерата си Пеле става посланик на футбола. Обявен е за най-добрия играч в света за 20 век от Международната федерация по футболна история и статистика. Споделя, че не съжалява за нищо. 

"Ако трябваше да повторя всичко от раждането си досега, не бих променил абсолютно нищо и съм благодарен на Бога за живота си", откровен е той.

От известно време Пеле се лекуваше от рак на дебелото черво и на фона на съобщенията, че състоянието му се влошава, присъствието му се усещаше по време на участието на Бразилия на Световното първенство в Катар. На Бъдни вечер той все пак успя да се сбогува с най-близките си. Новината за кончината му съобщи дъщеря му. 

Своето уважение към бразилеца изразиха редица спортисти, сред тях Христо Стоичков, Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар. Бразилският футболист, доближаващ се най-близо до Пеле - Неймар, написа: "Футболът и Бразилия повишиха статуса си благодарение на Краля! Няма го, но магията му ще остане. Пеле е вечен!" 

Ръководният орган на световния футбол обяви, че Пеле е "безсмъртен". Бразилският държавен глава Жаир Болсонаро, както и трима американски президенти - Джо Байдън, Барак Обама и Бил Клинтън, също изказаха съболезнования. 

Поклонението пред футболната легенда ще бъде в понеделник на стадион "Урбано Калдейра", а погребението му - във вторник в Сантос. Погребална процесия по улиците на града ще изпрати Пеле, преди частна погребална церемония.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС