Шапки долу за Краля - футболният свят скърби за Пеле: Наследството ти няма да бъде забравено

"Преди него, "10" беше просто число", написа Неймар

29.12.2022 | 22:20 Редактор: Искра Ангелова
Шапки долу за Краля - футболният свят скърби за Пеле: Наследството ти няма да бъде забравено

Светът вече се сбогува с Краля на футбола - Пеле. Футболисти, клубове, спортисти и топмодели използваха социалните мрежи, за да изкажат благодарността си и възхищението от трикратния световен шампион.

"Много дълбоки съболезнования на цяла Бразилия, и по специално на семейството на Едсон Арантес до Насименто. Едно просто "сбогом" за вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която в момента е обзела целия футболен свят", започна Кристиано.

"Вдъхновение за толкова много милиони, критерий вчера, днес и завинаги. Любовта, която винаги си ми показвал, беше взаимна във всеки един момент, който споделяхме, дори и от разстояние. Той никога няма да бъде забравен и паметта му ще живее вечно във всеки от нас, любителите на футбола. Почивай в мир, Крал Пеле", добави Роналдо.

"Преди Пеле, "10" беше просто число. Чел съм тази фраза някъде, в някакъв момент от живота си. Но това изречение, красиво, е непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът е бил просто спорт. Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в развлечение. Той даде глас на бедните, на чернокожите и преди всичко - даде видимост на Бразилия. Футболът и Бразилия повишиха статуса си благодарение на Краля! Няма го, но магията му ще остане. Пеле е вечен", написа пък Неймар.

"Почивай в мир, Пеле - най-великият", сподели Пол Скоулс.

"Легендата, която стоеше най-високо сред легендите. Винаги имаше време за всички! Имах удоволствието да играя за него и да го интервюирам. Играчът, Човекът, Иконата", написа Рио Фърдинанд, като добави кадър с Пеле и Диего Марадона.

Световният шампион Лионел Меси също се присъедини към хората, изказващи съболезнования на семейството и близките на великия номер 10: "Почивай в мир, Пеле."

"Кралят на футбола ни напусна, но наследството му никога няма да бъде забравено", написа Килиан Мбапе, който сподели и снимка с Пеле.

Официалната страница на починалия Кройф и тази на Марадона също са съпричастни към скръбта на милиони. И в двата профила бяха споделени кадри с Краля.

"Почивай в мир, Кралю. Ще бъдем вечно благодарни за всичко, което направихте за нас, бразилците. Моите съболезнования на семейството и приятелите", написа Артур Мело, който наскоро се присъедини към "Ливърпул".

"Изключителни натъжени сме от новината за смъртта на "Краля" Пеле, един от най-великите футболисти на всички времена. Той направи футбола по-велик от всякога. Нека почива в мир", коментираха от "Барселона".

"Завинаги ще останеш Кралят на футбола. "Пари Сен Жермен" изпраща своите съболезнования на приятелите, семейството и целия бразилски народ в този тъжен момент. Ти направи магията да се случи, Кралю. Благодарим ти за всичко", допълниха от ПСЖ.

"Пеле, нашият крал. Вие вдъхновихте и удивихте света не само с таланта си, но и с човека, когото бяхте. Вие надхвърлихте времето и границите. Благодаря ви за всичко", написа бразилският топмодел Алесандра Амброзио.

"Уникално. Креативно. Перфектно. Единствен по рода си. Там, където дойде Пеле, остана. Без никога да напуска върха, днес той ни напуска. Кралят на футбола - само един. Най-великият за всички времена. Тъгата от раздялата, смесена с огромната гордост на писаната история. Каква привилегия да дойда след теб, приятелю. Твоят талант е училище, през което всеки играч трябва да премине. Твоето наследство ще надмине поколенията. И така ще остане живо. Днес и винаги, ние празнуваме теб. Благодаря ти, Пеле. Почивай в мир", коментира Роналдо Феноменът.

"Почивай в мир, шампионе. Раят има нова звезда, а футболният свят загуби герой", написа звездата на "Барса" - Роберт Левандовски.

"Реал" (Мадрид) също изказа съболезнования на семейството и близките на Пеле: "Легендарният Пеле ще остане завинаги в паметта на всички, които обичат този спорт, а неговото наследство го прави една от големите легенди на световния футбол."

"Пеле, вие бяхте символ за нас и ни позволихте да разберем, че мечтите могат да станат реалност. Вие бяхте и винаги ще бъдете единствен по рода - със златно сърце. Първият в историята спортист като посланик на добра воля на ЮНЕСКО, вие се грижехте за хората. Бразилия скърби за загубата героя си - най-великия на всички времена. Моите най-дълбоки съболезнования на семейството и близки", написа в социалните мрежи топмоделът Наоми Кембъл.

"Днес футболът се сбогува с най-великия - човекът, който омагьоса света и промени историята на футбола завинаги. Винаги ще бъдеш най-великият, защото преди 60 години, с всичките трудности, с които се сблъска, ти вече правеше това, което малцина могат да направят днес. Ти си и винаги ще бъдеш несравним, Кралю. Ти си вечен! Благодаря ви и нека Бог ви посрещне с отворени обятия", отбеляза нападателят на бразилския национален отбор Ричарлисон, а на профилната му снимката в Instagram вече може да се види образът на Пеле.

"Крал, величество, пример - Пеле е любов и щедрост. Играчът, който промени футбола, най-великият от всички ни напусна. Винаги ми казваше мили и насърчителни думи. Прочетох и запазих всички съобщения, които ми изпратихте, когато ме подкрепяше в деликатен момент, или когато празнуваше постиженията ми. Вашето наследство никога няма да бъде забравено. Пеле е вечен. Обичам те, Кралю", добави звездата на "Реал" (Мадрид) Винисиус Жуниор.

"Това беше неговата красива игра. Благодаря и сбогом. Почивай в мир, приятелю", написа английската футболна легенда Дейвид Бекъм.

"Когато бях дете, чух баща ми ме попита: "Наистина ли искаш да станеш футболист, виж как играе номер 10 на "Сантос". Ще помня тази фраза цял живот. Казах си, че един ще нося фланелката с номер 10 на Краля Пеле и ще го почитам. Минаха няколко години и имах тази привилегия. Един от най-специалните моменти в кариерата ми беше да играя на стадион "Вила Белмиро", в негово присъствие, с фланелката му и гласа, който ми казваше "Човек, не можеш да правиш грешки, не можеш да играеш зле". За мен ти беше най-добрият за всички времена, който винаги ме е вдъхновявал като спортист и като човек! Кралят е вечен! Почивай в мир и ти благодарим за наследството, което ни остави, написа в Instagram бившият бразилски национал Зе Роберто.

"Почивай в мир, легендо. Каква усмивка", коментира бившият капитан на "Манчестър Юнайтед" - Гари Невил.

"Почивай в мир, Пеле. Благодаря ви за радостта, която донесете на футболните фенове по света", написаха в официалния си сайт "червените дяволи".

Националният отбор на България също се присъедини към милионите съобщения: "Сбогом на Краля".

Английската футболна асоциация, която освети арката на "Уембли" в бразилските зелено-жълти цветове в знак на почит към Пеле, заяви: "Неговият уникален талант озари играта и вдъхнови футбола".

Бившият испански национал Карлес Пуйол сподели кадър с Пеле и написа: "Благодаря ви за всичко, което направихте за футбола, Кралю."

"Моите съболезнования на цялото семейство. Почивай в мир, Кралю", написа една от легендите на Бразилия и Барселона - Роналдиньо.

"Всичко, което виждате футболистите да правят, Пеле го е направил пръв. Почивай в мир", сподели Ерлинг Холанд.

"Днес един велик спортист си отиде. Тъжен ден за света на футбола. Неговият завет ще остане завинаги. Не съм го гледал да играе, нямах този късмет, но винаги са ми казвали, че той е Кралят на футбола", гласи съобщението на тенисиста Рафаел Надал.

Бразилската футболна федерация и бившият клуб на Пеле "Сантос" споделиха снимки, на които написаха "Вечен".

"Легенда, икона, истинско величие на играта, което винаги ще бъде помнено. Почивай в мир, Пеле", написаха от "Ливърпул".

"Със смъртта на Пеле футболът загуби една от най-красивите си легенди, ако не и най-красивата. Както всички легенди, Кралят изглеждаше безсмъртен", заяви треньорът на Франция - Дидие Дешан.

Снимка: БГНЕС