Григор се бори мъжки, но допусна обрат от Циципас за "Юнайтед къп"

Димитров отстъпи пред световния номер 4 с 6:4, 2:6, 6:7

29.12.2022 | 11:21 Редактор: Петя Кръстева

Отборът на България отстъпва с 0-2 срещу Гърция в двубоя от група А на тенис турнира "Юнайтед къп" в Пърт, Австралия. В мача на първите ракети при мъжете играещият ни капитан Григор Димитров загуби от Стефанос Циципас с 6:4, 2:6, 6:7(4) след повече от 2 часа и 10 минути игра.

Двамата започнаха двубоя в много високо темпо. Четвъртият в света грък стигна до точка за пробив в третия гейм, но Димитров я отрази с отличен начален удар. В десетия гейм Григор нанесе своя удар. Той поведе с 40:0 при сервис на Циципас и успя после да реализира четвъртия си сетбол и беше приветстван от стотиците ни сънародници по трибуните на "РАК Арина", където имаше и много гръцки знамена. 

Димитров изигра един слаб сервис гейм, в който отрази две точки за пробив, но при третата капитулира и съперникът направи брейк, който после затвърди за 3:1.Серията на гърка продължи и той проби отново. В шестия гейм 31-годишният българин имаше два поредни брейкбола, но не успя да се възползва. При 5:2 Стефанос сервираше за изравняване на частите. Той наниза два аса, поведе с 40:0 и реализира първия сетбол.

Григор отрази две поредни точки за пробив в откриващия гейм на заключителната част, след като намери първия си сервис. В следващия пък №28 в световната ранглиста - Димитров, имаше брейк пойнт, но не успя. В осмия гейм българинът пропусна голям шанс. Той поведе с 40:15, но Циципас вкара четири отлични първи сервиси и взе подаването си за 4:4.

После се стигна до решаващ тайбрек. Размяната на полетата дойде при 4:2 точки за гръцкия тенисист. Циципас стигна до два мачбола при 6:4 и завърши двубоя при първия с 12-ия си ас. 

Снимка: БГНЕС