ФИФА обмисля сериозна промяна за Мондиал 2026

Решение ще бъде взето през 2023 година

02.12.2022 | 16:45 Редактор: Искра Ангелова
ФИФА обмисля сериозна промяна за Мондиал 2026

ФИФА клони все повече към 12 групи с по четири отбора за следващото Световно първенство, отколкото към варианта с 16 групи от по три отбора. Това твърди британският вестник "Гардиън", позовавайки се на свои източници.

Световното първенство по футбол през 2026 година ще се проведе в Мексико, САЩ и Канада и ще бъде първото в историята с 48 отбора. Плановете на ФИФА са те да бъдат разделени в 16 групи по три, но според "Гардиън" в Доха, където се играе настоящото световно първенство, вече са проведени разговори за смяна на формата. Те са инициирани от организаторите на турнира, които се притесняват, че при три отбора ще има лишени от интрига срещи в последния кръг на груповата фаза или такива, в които два отбора правят уговорка за високорезултатно равенство, за да продължат напред. Освен това, ако отборите са по четири в група, това ще доведе до изиграването на повече мачове и респективно по-големи приходи от продажбата на билети.

Друг плюс е, че при 12 групи осемте най-силни трети отбора ще могат да се класират за елиминационната фаза, което означава, че дори и при две загуби в първите два мача всеки отбор ще има поне теоретичен шанс да продължи напред, предава БНР.

Ако предложеният вариант с 12 групи се приеме, на следващото световно първенство ще се изиграят 104 мача - с 40 повече от тези в Катар тази година. При вариант с 16 групи ще се проведат 80 мача. Единственото сигурно е, че на следващото световно първенство феновете ще видят повече мачове преди да бъде определен световният шампион. Решение по този казус ще бъде взето през 2023 година.

Снимка: БГНЕС