Рууд надигра Хачанов и е на финал на US Open

Норвежецът с нов опит да спечели първа титла от Големия шлем

10.09.2022 | 08:32 Редактор: Петя Кръстева
Рууд надигра Хачанов и е на финал на US Open

Каспър Рууд се класира за финала на US Open, след като победи Карен Хачанов със 7:6(5), 6:2, 5:7, 6:2 за точно три часа. Норвежецът беше по-добрият на корта и за втори път в кариерата си ще спори за титлата в турнир от Големия шлем. Той е и първият представител на страната си, който стига до финала в Ню Йорк. Негов съперник ще бъде Карлос Алкарас.

Рууд има и възможност да оглави световната ранглиста. Това ще се случи още днес, ако във втория полуфинал Тиафо спечели срещу Алкарас. Норвежецът, който в момента е №7 в света, ще играе за втори път на финал в турнир от Големия шлем. По-рано през тази година той отстъпи на Рафаел Надал в двубоя за титлата на "Ролан Гарос".

След солиден първи гейм за Рууд, двамата си размениха по един пробив. Последваха два гейма за сервиращите. В прословутия седми гейм при 30:30 в сервис на Рууд, Хачанов получи възможност за пробив и след грешка от ракетата на норвежеца руснакът за първи път поведе - 4:3. Рууд проби още в следващия гейм. Двамата изиграха тежък девети гейм, в който грешките не липсваха и от двете страни на мрежата. В крайна сметка Рууд запази подаването си. Последваха още няколко гейма, спечелени от сервиращите и нещата в сета трябваше да се решат след тайбрек. В него Рууд стигна до ранен минипробив, който запази до края на сета. Впечатляващо беше последното разиграване, което се оказа и най-дългото в турнира до момента - цели 55 удара!

Вторият сет започна с три брейкбола за Рууд, но Хачанов направи пет поредни точки, с което спечели откриващия гейм. Норвежецът изравни, а след това проби за 2:1 след форхенд в мрежата от страна на руснака. Амбициран да стане номер 1 в света след края на турнира, Рууд заигра още по-уверено, а след феноменален бекхенд уинър по правата реализира нов пробив за 4:1. Категоричен гейм за младия норвежец увеличи серията му - 5:1. Хачанов взе трудно своето подаване за 2:5, но Рууд не сбърка и сложи край на този сет - 6:2.

Третият сет стартира с категорични геймове и за двамата тенисисти. Хачанов пръв стигна до брейкбол. Това се случи в четвъртия гейм, но Рууд се спаси и изравни за 2:2. Последваха силни сервис геймове и на двамата до 6:5, когато Хачанов стигна до две възможности за пробив и след сгрешен форхенд от страна на Рууд намали на 1:2 сета, предаде БНР.

И в четвъртия сет Хачанов трябваше да спасява точки за пробив в началото. Руснакът показа характер и измъкна първия гейм, но при 1:1 Рууд успя да реализира пробив и вече трудно можеше да бъде спрян. Серията на норвежкия тенисист продължи и той взе пет поредни гейма преди Хачанов да намали на 2:5. Финалът на двубоя беше фиксиран с перфектно изпълнена къса топка от Каспър Рууд.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК