Инфарктен обрат на "Бернабеу" прати "Реал" (Мадрид) на финал в Шампионската лига

"Белият балет" ще се изправи срещу "Ливърпул" на 28 май в Париж

05.05.2022 | 00:39 Редактор: Искра Ангелова

"Реал" (Мадрид) се класира на финала в Шампионската лига, след като осъществи феноменален инфарктен обрат срещу "Манчестър Сити" в полуфинала реванш, проведен на "Сантяго Бернабеу". Хората на Карло Анчелоти губеха с 0:1 до 90-ата минута, но в рамките на 60 секунди златната резерва Родриго реализира на два пъти и прати мача в продължения. В тях Карим Бензема вкара от дузпа за крайното 3:1.

"Белите" се класираха за финалната битка за трофея с общ резултат 6:5, след като първият мач на "Етихад" завърши 4:3 за "гражданите". Така "лос бланкос" ще излязат срещу "Ливърпул" на 28 май в Париж в опит да седнат на трона в Европа за 14-ти път. Това ще е 17 финал за Краля на Европа.

Хората на Карло Анчелоти издебнаха своя миг и успяха да елиминират звездната селекция на Хосеп Гуардиола. В герой за "кралете" се превърна резервата Родриго, както и вездесъщият Карим Бензема.

Двата тима отново предложиха офанзивен, но за разликата от головия екшън със 7 попадения на "Етихад", където "Сити" спечели с 4:3, сега не паднаха толкова много голове. И "белите", и "гражданите" все пак действаха и малко по-предпазливо, защото всяка грешка можеше да се превърне във фатална. Домакините имаха териториално предимство и създадоха повече възможности пред вратата на съперника.

След почивката паднаха и трите попадения, за да дойдат и продълженията.В крайна сметка Краля на Европа отново изживя магическа вечер на своя "Бернабеу", а Пеп Гуардиола преглътна горчивия хап на поражението по изключително инфарктен начин.

Треньорът на Реал Карло Анчелоти направи цели осем промени в стартовия си състав в сравнение с мача от Ла Лига срещу "Еспаньол", след който „лос бланкос“ си гарантираха 35-ата титла в Испания. Сега сред титулярите се завърнаха звездите в състава. Тризъбеца в атака оформиха Винисиус, Бензема и Валверде.

Гуардиола също направи корекции в състава си, като промените от последния мач във Висшата лига на Англия срещу "Лийдс" бяха четири. Жоао Кансело, който пропусна мача на "Етихад" заради наказание, се завърна в крайната защита на тима.

Мачът започна динамично. В първите минути обаче на терена преобладаваха нервите. В 8-ата минута Каземиро фаулира в гръб Де Бройне, а двата тима едва не се хванаха за гушите. Модрич и Лапорт влязоха в конфронтация и се сбутаха, а съдията Даниеле Орсато охлади страстите, показвайки жълти картони и на двамата.

В 12-ата минута Бензема би над вратата. Гостите отговориха с изстрел на Кевин де Бройне от средна дистанция, уловен от Куртоа. Последва неточен шут на Винисиус Жуниор за домакините.

Белгийският страж на Реал показа класа, спасявайки удар от малък ъгъл на Бернардо Силва в 21-ата минута.

Двубоят продължи да се развива двуостро, но липсваха чистите голови положения.

Малко преди почивката Бензема изскочи зад гърба на отбраната, но би неточно, а се оказа, че френският стрелец е и в положение на засада. Така паузата дойде при нулево реми и въпреки териториалното си превъзходство, домакините така и не отправиха точен удар вратата на Едерсон.

След антракта "Реал" се хвърли да търси гол. Почти веднага Винисиус можеше да открие резултата, но останал сам на далечната греда не успя да намери целта.

В 51-ата минута Куртоа спаси опасен изстрел на Жезус. В ответната атака защитник блокира удар на Модрич, а след това се създаде меле, но домакините не съумяха да се възползват от възникналата паника в защитата на Сити.

В следващите минути играта продължи да се води в центъра, като нито един от двата отбора така не и пробваше да затвори обръча пред вратата на съперника.

В 72-ата минута Кайл Уокър се наложи да напусне терена принудително. На неговото място влезе Зинченко.

Само 60 секунди по-късно гостите откриха резултата след бърза контраатака. Бернардо Силва тръгна мощно през центъра, напредна до дъгата на пеналта, след което пусна надясно към нахлуващия Рияд Марес. Алжирецът без да се чуди и бави шутира и матира Куртоа - 0:1.

"Реал" нямаше друг избор и се хвърли в атака до края. Хората на Анчелоти обаче така и нямаха си за обрат, като дори не само, че не стигнаха поне до изравняване, но така и не успяваха да отправа точен удар към вратата на Едерсон. Дори 4 минути преди края Грийлиш едва не вкара втори гол за гостите, но Карвахал изчисти пред голлинията.

Пълната драма настъпи в заключителните акорди на срещата, когато виждащите се крайни победители "граждани" се сгромолясаха, а кралете възкръснаха от нищото.

В 90-ата минута "Реал" изравни с първия си точен удар в мача. Едуардо Камавинга центрира от дълбочина към далечната греда, където Бензема се разтегна и пусна топката към резервата Родриго, който препарира Едерсон - 1:1.

Само около 60 секунди по-късно шокът на Пеп Гуардиола и тима му стана пълен, след като Родриго направи пълен обрат, вкарвайки за 2:1, с което изравни общия резултат - 5:5. Той вкара с глава след пас на Карвахал и прати мача в продължения.

Окриленият отбор на домакините влезе с много голям импулс в тях. В 92-ата минута Камавинга проби през центъра и пусна пас към Родриго на десния фланг. Златният бразилски жокер центрира по тревата към Бензема, който бе фаулиран от Рубен Диаш и реферът Орсато отсъди дузпа. Бензема застана зад топката и не сгреши - 3:1. Френският стрелец заби 15-ия си гол през тазгодишното издание на турнира, който обърна общия резултат до 6:5.

Точно преди края на първото продължение Фернандиньо имаше златен шанс да вкара, но Куртоа спаси.

През второто продължение "гражданите" се хвърлиха да търсят поне един гол, за да докарат нещата до изпълнение на дузпи, но не успяха.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК