"Реал" (Мадрид) детронира "Челси", Бензема отново герой

"Кралете" загубиха с 2:3, но продължават към полуфиналите на Шампионската лига

13.04.2022 | 00:40 Редактор: Искра Ангелова

Шампионската лига ще има нов първенец, след като "Реал" (Мадрид) елиминира "Челси" след невероятен реванш от 1/4 финалите, който дълго ще се помни и ще се превърне в класика. "Белите" загубиха с 2:3 след продължения у дома, но продължават напред с общ резултат 5:4.

Испанският клуб имаше аванс от 3:1 след първия мач, но лондончани просто го смазаха, за да поведат с 3:0 в реванша в Мадрид, а и техен гол бе доста спорно отменен от ВАР.

Магическа асистенция на Лука Модрич помогна на домакините да стигнат до ключов гол и продължения, а в тях Карим Бензема отбеляза дежурното си попадение, което се оказа и решаващо. Серия пропуски на "Челси" попречиха на тима да направи страхотен обрат.

За домакините имаше само една промяна в състава в сравнение с първия мач, като Начо замени наказания Милитао. Лондончани отново бяха във формация с четирима в защита, като за гостите отново стартираха Рубен Лофтъс-Чийк и Тимо Вернер, които играха силно срещу "Саутхемптън".

Предвид отпадането на правилото за голове на чужд терен, целта на лондончани бе победа с два гола разлика, за да стигнат до продължения. Логично те започнаха активно с повече хора при атаките си. Тиаго Силва трябваше да внимава за Бензема.

Сините не успяха да стигнат до чисти положения в първите минути, като липсваше прецизност в последната третина от терена. "Кралете" дебнеха за контри и при една от тях Винисиус спечели свободен удар и жълт картон на Рийс Джеймс, но Бензема стреля над вратата.

Играта на "Челси" не изглеждаше впечатляваща, но в 15-ата минута гостите вкараха. Вернер проби опасно и намери незабележимия до този момент Мейсън Маунт, който от чиста позиция прати топката в мрежата с прецизен изстрел. Започваше ли обрата?

"Реал" отговори с пробив на Винисиус, който центрира, но Канте успя да се намеси решаващо. Темпото бе наистина много високо. Бразилецът продължи да бъде много активен и опасен и в 23-ата минута макар и Джеймс да го спря, топката се отклони към Бензема, който стреля, а след рикошет в Силва топката премина малко над вратата.

Лондончани обаче бяха вдъхновени, след като поведоха и Ковачич получи шанс от около 22-23 метра, но прати топката над целта. Пробивите на Вернер бяха доста опасни и като цяло гостите имаха предимство. Рюдигер също опита късмета си, но от доста далеч, а и Куртоа бе покрил ъгъла си. В крайна сметка паузата дойде при аванс за хората на Томас Тухел, които направиха добро полувреме.

Втората част започна с опасно центриране на Лофтъс-Чийк, но Начо успя да се намеси решаващо. Малко след това обаче, "Бернабеу" замлъкна. Натискът на "Челси" бе сериозен и в 51-ата минута лондончани ликвидираха изоставането си. След спорен корнер Рюдигер се извиси и реализира с глава за 2:0. Равенството бе факт.

"Реал" опита да отговори. Кроос накара Менди да се намесва, а в 62-ата минута Карвахал комбинира с Ферлон Менди, който стреля над гредата. Секунди след това лондончани вкараха отново. Алонсо получи отляво в наказателното поле, не успя да подаде, а след рикошет топката остана идеална за удар и той я прати във вратата!

Последва обаче намеса на ВАР. Повторенията показаха, че след рикошета в тялото на испанеца, има и леко докосване до ръката му. Контактът бе наистина минимален и вероятно при друга ситуация попадението нямаше да бъде отменено, но този път ВАР не го зачете. Разочарование за гостите е късмет за "Реал"!

Това можеше да се окаже и ключово, защото малко след това Бензема остана сам и засече центрира с глава, но топката се отби от напречната греда и Челси оцеля. Гостите обаче продължиха с натискат и да имат предимство и в 75-ата вкараха напълно редовен гол!

Вернер получи в наказателното поле от Ковачич, ъгълът за удар бе малък, така че германецът елиминира Каземиро, чукна топката встрани още веднъж и стреля, Куртоа успя да отклони, но топката все пак се оказа в мрежата. Шок за "Кралете"! "Челси" водеше с 3:0!

В 78-ата минута всичко можеше да приключи, когато след корнер Хаверц засече с глава, но Куртоа направи страхотно спасяване. И това се оказа решаващо! В 80-ата минута Модрич даде невероятен пас с външната част на крака и току-що влезлият Родриго засече от въздуха, за да вкара ключовия гол за Реал. 4:4 общ резултат!

Английският тим обаче не се стресна. Маунт опита центриране, до което никой не стигна, но топката премина много близо до гредата. В 86-ата минута удар на халфа бе блокиран. В 92-ата минута драмата бе на път да стане пълна, след като Рюдигер отклони във вратарското поле към Пулишич, който обаче от въздуха не намери мрежата. Страхотен шанс, а малко след това американецът пропусна отново от подобна позиция и "Реал" оцеля! В крайна сметка се стигна до продължения, което бе повече от добре за домакините на фона на показаното.

Гостите продължиха до доминират и в добавените минути, но в 96-ата минута бяха наказани при поредната контра на "Реал". Канте загуби топката, Силва също не се намеси добре и Винисиус се измъкна отляво, за да сложи топката на главата на Бензема, който нямаше как да пропусне! Това бе 12-ият гол на французина в турнира през сезона. Огромна радост в бяло!

Това разбира се промени сериозно ситуацията. Челси се хвърли в атака и стигна до поредица корнери, които не донесоха нищо. Във второто продължение Куртоа опъна нервите с един финт срещу Пулишич преди да спаси удар на Зиеш. В 117-ата минута Хаверц стреля неточно с глава от чиста позиция и в крайна сметка "Реал" стигна до полуфиналите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК