"Байерн" (Мюнхен) триумфира с историческа десета поредна титла в Германия

"Баварците" удариха с 3:1 у дома "Борусия" (Дортмунд)

23.04.2022 | 21:53 Редактор: Искра Ангелова

"Байерн" (Мюнхен) продължи доминацията си в Бундеслигата и след домакинско 3:1 над "Борусия" (Дортмунд) спечели 10-а си поредна титла на Германия. И общо 32-ра. Три кръга преди края на шампионата възпитаниците на Юлиан Нагелсман математически не оставиха шанс на претендента от Дормтунд.

Баварците започнаха силно мача и още до почивката водеха с 2:0 след точни удари на Серж Гнабри (15) и Роберт Левандовски (34). Втори гол на Гнабри пък бе отменен заради засада. След почивката "жълто-черните" намалиха с гол от дузпа на Емре Джан (52), а малко след това реферът подмина нов наказателен удар за тима. В крайна сметка резервата Джамал Мусиала реши всичко с гол в 83-та минута.

Така "Байерн" (Мюнхен) събра актив от 75 точки, на 12 пред "Борусия" (Дортмунд).  Далеч назад са "Байер" (Леверкузен) с 55 и Лайпциг с 54 т.

"Дортмунд" започна добре срещата и в ранните минути "жълто-черните" имаха две изгодни ситуации да поведат в резултата, но последователно Мануел Нойер и Упамекано се намесваха решително. Така се стигна до 15-та минута, в която Байерн поведе. Кимих центрира от ъглов удар, Горецка свали с глава към Серж Гнабри. Последният бе оставен сам на границата на наказателното поле, укроти си топката с коляно и от въздуха с воле вкара страхотен гол за 1:0.

"Байерн" опита да води играта, но в 27-та минута можеше да допусне гол на контраатака. Ерлинг Холанд бе изведен сам срещу Нойер, но стреля нескопосано с неудобния си десен крак и прати топката покрай вратата. Последваха кошмарни грешки в защитата на Дортмунд. В 30-та минута гол на Гнабри беше отменен заради засада.

В 34-та минута след поредна неточност в отбраната на гостите, този път на Загаду, Кимих пресече топката и я продължи към Мюлер, той пък изведе в наказателното поле Левандовски. Полякът с лекота прокара топката между краката на Хитц и реализира 33-тия си гол в Бундеслигата този сезон.

Втората част започна по перфектен начин за гостите, които намалиха резултата в 52-та минута. Емре Джан вкара хладнокръвно от дузпа, отсъдена за нарушение на Кимих срещу Ройс. Последваха нови силни атаки на “жълто-черните”, като Упамекано изчисти топката от голлинията, а малко след това Люка Ернандес направи невероятен шпагат, блокирайки удар на Ройс.

В 59-та минута реферът подмина с лекота претенциите на Борусия за втора дузпа. Белингам направи за смях Павар по дясното крило, влезе в наказателното поле, където бе подсечен от французина. Реферът бе повече от категоричен, че няма да отсъди дузпа. Телевизионните повторения показаха, че има контакт, но и след намесата на ВАР съдията не реагира.

До края "Байерн" контролираше играта, а в 70-та минута пропусна да вкара и трети гол. Хитц обаче отрази опасен удар на Левандовски. В 80-та минута Нойер спаси вратата си от втори гол. Младокът Биное-Битънс изведе Холанд на стрелкова позиция, норвежецът стреля без подготовка, топката се отклони в крака на Упамекано, но Нойер внимаваше и изби в ъглов удар.

В 83-та минута младокът Джамал Мусиала реши всичко. Полузащитникът първо видя как негов удар беше отразен от Хитц. След това последва разбъркване в наказателното поле на гостите и отново Мусиала игра с топката и този път нямаше грешка - 3:1 за "Байерн".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК