Мартин Стоев: Целта ни е първото място на всяко първенство

20-годишните волейболисти се класираха за Европейското първенство в Италия без загубен гейм

20.04.2022 | 19:33 Редактор: Здравко Черкезов

Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже до 20 г. Мартин Стоев обяви следваща цел - спечелване на европейското първенство, но и успоредно с това - възможно най-много момчета от неговата селекция да се превърнат в гръбнак на мъжкия национален отбор. Националите до 20 г. спечелиха евроквалификацията в София и се класираха на финалите в Италия.

"Свършихме си работата, за която се готвихме за десетина дни. Разполагахме с толкова време, защото първенството на България все още не е завършило. Първенството се спря за две седмици, за да може да се изиграе тази квалификация. Мисля, че и в другите държави положението е било същото - отборите не са имали кой знае колко време за подготовка. Но най-важното е, че завършихме с три победи и без загубен гейм. Естония и Дания са под нашето ниво, но Нидерландия е напреднала доста. Мисля, че от втората фаза те ще успеят да се класират. Виждали сме и по-слаби от Нидерландия на европейско първенство", коментира Мартин Стоев.

"Тези момчета все още не са мъже, те са юноши. Със сигурност имат много работа - да се усъвършенстват и физически, и психически. Целта не е само да спечелиш дадено първенство. Голямата цел е възможно най-голяма част от момчетата да влязат в мъжкия волейбол. Целта не е една, те са две паралелни. И да влязат и да се превърнат в гръбнака на мъжкия национален отбор, но да участват на всички възможни първенства и да се вземат възможно най-добри места. Но самото класиране на голямо първенство не означава, че сме си изпълнили целите", каза селекционерът.

"Целта конкретно за европейското е една. Абсолютно винаги сме се целили в първото място. А дали ще се получи - божа работа. Защото от световното през миналата година до европейското сега са изминали 12 месеца и нещата се променят. Ако другият отбор е по-добър от нас и ни победи, стискаме му ръката и го поздравяваме. Но ако не е по-добър, трябва да направим всичко, за да го победим", каза Мартин Стоев.

Той даде и своето експертно мнение кога момчетата от неговия отбор биха се реализирали в мъжкия. "Те са 17-18-годишни в момента някои са на 19. До 2 години е изгрял един нападател. Разпределителят изгрява малко по-късно. Това е преходът. И това са най-важните години. Таланти в българския волейбол винаги е имало много, но шампиони - малко. Надявам се тези момчета плюс две-три момчета, родени 2001-2022 г., да станат наистина гръбнак на мъжкия национален отбор. Скептично съм настроен, че отборът ни ще се класира на олимпийските игри в Париж, но се надявам да се класира на следващите олимпийски игри в Лос Анджелис. А тогава със сигурност ще бъде времето на тяхното поколение", каза Мартин Стоев.

"Благодаря от името на целия отбор за вниманието и признанието", каза капитанът на отбора Владимир Гърков. "Имаме своите мечти и цели да успеем и да се превърнем в част от мъжкия национален отбор. Мечтаем един ден да се класираме на олимпийски игри", добави той.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК