България плаща едни от най-големите премии за златен медал от Игрите

Най-много пари са обещали Хонконг, Турция и Малайзия

11.02.2022 | 12:41 Редактор: Тодор Петров
България плаща едни от най-големите премии за златен медал от Игрите

България плаща едни от най-големите премии за златен медал на Зимната олимпиада в Пекин. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Според Forbes най-голям бонус за златен индивидуален медал на Пекин 2022 дава Хонконг, който няма отличие на предишните си пет участие на Зимни игри. Той е около 642 хил. долара, но едва ли Хонконг ще спечели злато и сега, т.е. сумата е само теоретична. На второ място е Турция с 383 хил. долара, на трето е Малайзия с 238 хил. долара", посочи спортният журналист. 

Само 4 от анкетираните страни не планират премии. Сред тях е и победителят от Пьонгчанг 2018 с 39 отличия – Норвегия. Там са още Великобритания и Исландия, които предлагат други субсидии на спортистите. 

"Интересното е, че България е сред челните места по най-големи бонуси с 143 хил. долара за злато. За сравнение, САЩ плаща 37,5 хил. долара за златен медал. Разбира се, някои страни смятат бонусите за облагаем доход, докато други ги освобождават от данъци", каза още Коларов.

Четете още по темата в gol.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК