Семейството на Джокович видя политическа игра с анулираната виза: Не е човешко

"Поемам дълбоко дъх, за да се успокоя", написа съпругата на Ноле

07.01.2022 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

Продължава сагата с отказаната виза на тенисиста Новак Джокович. Майката на тенисиста заяви, че той е държан насила в хотела за бежанци в Мелбърн. Австралийските власти отрекоха. В същото време - ситуацията с Джокович се е повторила и при чешката тенисистака Ренета Боракова. Визата ѝ е била анулирана и е била задържана.

Според майката на Новак Джокович изненадващото анулиране на визата му е политическо действие. Казва, че условията в хотела за бежанци, където тенисистът прекара вечерта, са много тежки.

"Държат го като затворник. Просто не е честно, не е човешко", коментира Диана Джокович.

Очаква се световният номер 1 да остане в Мелбърн до понеделник, когато е насрочено изслушване пред съдия. Той ще вземе решение дали дали Джокович ще бъде депортиран заради нарушения на правилата за ваксинация срещу Ковид-19 или ще може да участва в Australian Open.

"Г-н Джокович не е държан като затворник в Австралия, той е свободен да напусне по всяко време, когато реши и граничните сили ще го улеснят. Отговорност на всеки отделен пътник е да се увери, че разполага с цялата необходима документация за влизане в Австралия", заяви вътрешният министър на Австралия Карън Андрюс.

В същото време не стихват и протестите пред хотела, където е излоиран Джокович. Освен негови фенове, там дойдоха и активисти за правата на бежанците, които използваха момента за да напомнят за хората, държани в сградата години наред.

В Instagram профилите си Джокович и съпругата му благодариха за подкрепата, която получават.

"Поемам дълбоко дъх, за да се успокоя и да намеря разбиране в този момент за всичко, което се случва. Единственият закон, който всички ние трябва да спазваме при пресичането на всяка граница, е любовта и уважението към всеки човек", написа Йелена Джокович.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК