Бюджетът на Мондиала в Катар е умопомрачителен

България отново ще гледа Световното първенство по телевизията

19.11.2021 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
Бюджетът на Мондиала в Катар е умопомрачителен

Катар ще домакинства на 22-то Световно първенство по футбол. За първи път в историята шампионатът на планетата ще се проведе през зимата – от 21 ноември до 18 декември 2022 г. Той ще се състои на 8 стадиона в 5 града и всички съoръжения са построени специално за него. 

Това каза редакторът на gol.bg Веселин Коларов пред Bloomberg TV Bulgaria. България отново ще гледа Мондиала по телевизията, след като не се класирахме. Последното ни участие е от 1998 г. във Франция, където отпаднахме в груповата фаза.

"С всяко издание на турнира бюджетът се увеличава, защото става все по-популярен и привлича повече спонсори. За Мондиал 2022 той е на стойност 700 милиона долара. Тези парични награди ще бъдат разпределени между всички участници. Всеки получава 2 млн. долара за подготовка за надпреварата. Участниците в груповата фаза взимат по още 10 млн. долара. Победителят на това Световно ще спечели 50 млн. долара, а през 2018 г. Франция получи 38 млн. долара", обясни Коларов.

Отделно ФИФА ще плати 209 млн. долара на клубовете, за да участват футболистите им. Застраховките от контузии са 134 млн. долара, стана ясно още от думите на спортния журналист.

Гледайте целия разговор в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК