fallback

Полпозишън за Ботас в Бразилия, Верстапен увеличи преднината си пред Хамилтън

Нидерландецът се задоволи с втората позиция, а британецът стигна до 5-ата след серия изпреварвания

14.11.2021 | 07:17 Автор: Здравко Черкезов

Валтери Ботас с Mercedes спечели спринтовата квалификация за Гран При на Бразилия във Формула 1 и добави 3 точки към своя актив и този на отбора. Той ще започне пръв и в днешния старт. 

Той поведе на старта и остави Макс Верстапен зад себе си, който все пак увеличи преднината си пред Люис Хамилтън на 21 точки, взимайки 2. Британецът стигна до 5-ата позиция, тръгвайки последен след серия изпреварвания. Той ще бъде върнат с още 5 места назад заради смяна на двигателя и ще започне 10-и, но определено се справи отлично. Карлос Сайнц с Ferrari стигна до третото място, а Серхио Перес остана 4-ти.  

На старта Макс не успя да започне добре, а Валтери Ботас ускори отлично и поведе колоната в първия завой. Верстапен имаше още проблеми и Карлос Сайнц с Ferrari също успя да мине пред него, въпреки че започна 5-и. Хамилтън пък започна да си пробива път напред и в 3-тата обиколка вече бе 14-и.

Все пак в 4-тия тур Макс бе много бърз и нямаше проблеми да изпревари Сайнц на старт-финалната права и да си върне едно място. След това Верстапен подгони Ботас, който бе с гуми софт, докато пилотът на Red Bull бе с медиум и вероятно от там дойде и предимството на финландеца в началото.

Перес започна да притиска Сайнц, но не успяваше да го изпревари, а Хамилтън излезе 10-и. В челото Ботас водеше с малко над секунда пред Макс, но скоро започна да губи темпо разликата до Макс падна под секунда. Люис пък мина пред Фетел, Окон и Гасли за 7-ото място, а скоро изпревари и Льоклер за 6-ото.

В челото Макс изостана на повече от секунда от Ботас, като очевидно бе много внимателен. Люис подгони Ландо Норис и в началото на последния тур успя да го изпревари. До края Верстапен не рискува атака срещу Ботас и се задоволи с второто място, докато Карлос Сайнц остана трети, информира gol.bg.

Десетката допълниха Серхио Перес, Люис Хамилтън, Ландо Норис, Шарл Льоклер, Пиер Гасли, Естебан Окон и Себастиан Фетел. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Спорт
fallback