Кой е най-богатият спортист в историята и на кое място са Роналдо и Меси?

Майкъл Джорджан е натрупал състояние от 2,62 милиарда долара

05.11.2021 | 23:19 Редактор: Искра Ангелова
Кой е най-богатият спортист в историята и на кое място са Роналдо и Меси?

Майкъл Джордан е спортистът, спечелил най-много пари в историята, показва класация, изготвена от Спортико. Спортното издание е пресметнало приходите на най-известните спортисти от заплати, рекламни договори и други източници, като е изчислило и инфлацията през годините, за да са актуални сумите към днешна дата.

По този начин излиза, че най-великият баскетболист на всички времена е спечелил общо 2,62 милиарда долара през кариерата си и до днес, тъй като Въздушния има доживотен договор с Nike, който продължава да му носи приходи. Едва шест процента от тази сума е дошли от заплатите му по време на активната му кариера в "Чикаго Булс" и "Вашингтон Уизардс". 

На второ място е поставен голфърът Тайгър Уудс с 2,18 милиарда долара, а след него се нареждат още двама представители на голфа - Арнолд Палмър (1,5 милиарда) и рекордьорът по мейджър титли Джак Никлаус (1,38). Топ 5 допълва голямата звезда на световния футбол Кристиано Роналдо с 1,24 милиарда, докато големият му съперник Лионел Меси е на осма позиция с 1,14 млрд. Пред шесткратния носител на "Златната топка" са две големи имена на американския спорт - Флойд Мейуедър (бокс, 1,2 милиарда) и ЛеБрон Джеймс (баскетбол, 1,17).

В първата десетка влизат още легендата на Формула 1 Михаел Шумахер с приходи на стойност 1,13 милиарда долара и носителят на 20 титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер с 1,12 млрд. По този начин в топ 10 попадат шестима американци, трима европейци и един южноамериканец. Най-високо класираният представител на Великобритания е Дейвид Бекъм на 12-та позиция с 1,05 милиарда долара приходи, а другият британец в топ 20 е седемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (номер 20, 620 милиона), информира БГНЕС.

Другите представени спортове в класацията, която обхваща първите 25 с най-големи приходи в историята, са още бейзбол (17. Алекс Родригес с 650 милиона и 25. Дерик Джетър с 555 млн.) и американски футбол (24. Пейтън Манинг с 570 млн). 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК