Бербатов отвърна на удара, ще се съди с БФС

Има основателни съмнения за принуда, заяви футболистът

19.08.2021 | 19:08 Редактор: Здравко Черкезов
Бербатов отвърна на удара, ще се съди с БФС

Димитър Бербатов реагира незабавно на решениeтo на Изпълкома на БФС да няма извънреден конгрес през септември. Той съобщи в профила си във Facebook, че смята да съди БФС.

Ето цялото съобщение на 7-кратния футболист №1 на България:

"Както вече е известно, голяма част от българските футболни клубове – редовни членове на Българския футболен съюз, поискаха от Изпълнителния комитет на БФС да свика Конгрес, при определен в исканията дневен ред.

Въпреки проведената в абсолютно съответствие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на БФС процедура за свикването, Изпълнителният комитет на БФС отказа да се съобрази с искането. Аргументите за този отказ са несъстоятелни и незаконосъобразни.

1. На първо място - твърдението на Изпълнителния комитет, че не всички искания на клубовете съдържат решения на управителните им органи, не се подкрепя от закона и уставите на съответните клубове. Няма законово изискване или изискване в Устава на БФС искането на клубовете да се свика Конгрес да е одобрено от управителните им органи. Освен това, не ни е известно в уставните документи на който и да е от членовете на БФС, отправили настоящото искане, да се съдържа изискване за спазване на процедура за предварително вътрешно одобряване от управителния орган на действията на законния представител. Дори и да имаше такова вътрешно изискване, известно и безусловно закрепено чрез съдебната практика е, че липсата на вътрешно одобрение от колективен орган на управление на юридическото лице не се отразява на валидността на действията на законните представители на юридическите лица по отношение на трети лица.

Също така, за несъстоятелността на основния аргумент на Изпълнителния комитет на БФС, по който имаме незачитане на тези 24 декларации от клубовете, желаещи извънреден конгрес, а именно - липсата на протоколи от управителните съвети, говори фактът, че между аргументите за незачитане на декларации по подписката на Христо Порточанов от преди няколко месеца този аргумент липсва. А в подписката на Порточанов нито една от декларациите не беше подкрепена с решение на управителен съвет.

2. Що се отнася до незачетеното искане на един от футболните клубове, направено чрез пълномощник, странно е да се отрича правото на клуба да управлява дейността си при извънредни обстоятелства, до избора на нов законен представител, на базата на редовно направено упълномощаване. Дори и да не се зачете искането, то не влияе по никакъв начин на легитимността на подписката от футболните клубове за свикване на Конгрес, доколкото направените искания съществено надхвърлят необходимия съгласно закона и Устава на БФС брой искания.

3. Не бихме искали да коментираме този "аргумент" на Изпълнителния комитет, да се съобразят с волята на клубовете относно провеждане на Конгрес - че разполагали с някакви контра-декларации от участващи в подписката клубове, с които те се отказвали от искането си. Само ще отбележим, че вече е известно как са събирани тези декларации за оттегляне на исканията. Има основателни съмнения за принуда и възползване от служебно положение от страна на настоящото ръководство на БФС, за което са сезирани компетентните органи.

СЕГА СЪДЪТ Е НА ХОД!"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК