Тегне ли проклятие над Олимпийските игри в Токио?

За пръв път има толкова много жени спортисти - 48,8% от всички състезаващи се в Япония

23.07.2021 | 14:06 Редактор: Здравко Черкезов

Започнаха 32-рите Летни олимпийски игри в Токио. Началото на най-голямото спортно събитие обаче беше помрачено от протести в японската столица и все повечето случаи на коронавирус сред спортисти и служители в олимпийското село - вече над 100. 

Под 1000 гости и без публика за церемонията за откриването на Летните олимпийски игри. 15 световни лидери вече са в Токио. Зрителите на повечето олимпийски събития са забранени заради коронавируса. Епидемията стана причина за отменянето им с година. 

Новото сега ще е, че всичко тази година ще е насочено към самите спортисти. Но режимът им е строг, а всеки ден са задължени да си правят PCR тестове, разказа старши треньорът на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов. 

"Ходим с маски навсякъде... Това са мерките, които се взимат", посочи той. 

Всички са единодушни - тези игри са повече от спортен форум, най-вече заради времената, в които живеем

"Аз се гордея със спортистите. С всички. Как успяват да преодолеят това нещо. Последният път, когато са отлагани Олимпийски игри, е 44-та година заради Втората световна война. И пак в Токио", отбеляза спортният журналист Едуард Папазян.

Оттук и въпросът - можем ли да говорим за проклятието "Токио"

"Твърди се, че за първите Олимпийски игри, които е трябвало да са в Токио, е разрушено древно гробище. И оттогава всички смятат, че тегне проклятие. 64-та имат нови проблеми. Много неща, които пречат чисто спортно", разкри журналистът.

В Токио ще видим над 11 300 спортисти от 207 държави, които ще се състезават през следващите няколко седмици. За пръв път има толкова много жени спортисти - 48,8% от всички, състезаващи се на Олимпийските игри в 33 спорта.

Има и пет нови спорта - карате, скейтборд, спортно катерене, бейзбол и сърф. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК