България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

По-различната Олимпиада - Петър Касабов и Едуард Папазян за ситуацията в Япония и очакванията

Днес започват 32-рите Летни олимпийски игри и всички погледи са насочени към Токио

23.07.2021 | 08:27 Редактор: Тодор Петров

Днес започват 32-рите Летни олимпийски игри и всички погледи са насочени към Токио. Как ще протече Олимпиадата в Япония, след като бяха установени близо 90 души с коронавирус?

"Винаги трябва да има спортни състезания. Примерът на големите спортисти запалва децата да се занимават със спорт и да живеят по-здравословно. Олимпийски игри трябва да има. Без зрители съвсем не е същото. Основното нещо, заради което се провеждат спортни състезания, е зрителите да гледат и съпреживяват. Беше на ръба да няма Олимпийски игри", коментира спортният журналист от "24 часа" Едуард Папазян в студиото на "България сутрин". 

Той посочи, че спортистите са поставени в неравностойно положение. Някои са пътували в самолети, в които е имало заразени с коронавирус, след което са поставяни под карантина. Други обаче не са и ще могат да тренират.

"Гордея се със спортистите как успяват да преодолеят това нещо, което никога не се е случвало. За последно е отлагана Олимпиада през 1944 г. заради Втората световна война. По иронията на съдбата и тогава трябваше да е в Токио", каза още Папазян.

Старши треньорът на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов разказа пред Bulgaria ON AIR каква е обстановката в Япония и какви са очакванията от състезателките ни.

"Всичко е на високо ниво. Кацнахме в Осака, посрещнаха ни две жени още на излизане от ръкава и ни преведоха през всички неща, през които трябваше да минем. В момента сме в Окаяма. Момичетата обядваха и отидоха да си почиват, защото следобед имаме тренировъчни схватки. Откакто сме дошли, сме в хотела, излизаме единствено за тренировка. Ходим с маски навсякъде. Всяка сутрин си взимаме PCR тест, който е със слюнка, пълним контейнерчето и го предаваме. Доволни сме от условията, които са ни предоставили. Нямаме търпение в понеделник да се преместим в Олимпийското село", сподели Касабов.

"Много е важно какво имаш в главата си като мисли - мотивация, настройка. Когато си настроен и мотивиран, се преодоляват много по-лесно всякакви трудности", убеден е треньорът.

Папазян изтъкна, че женската борба е един от спортовете, за които имаме очаквания за успехи на Игрите в Токио. Той очаква добро представяне от спортната стрелба в лицето на Мария Гроздева, както и от художествената гимнастика.

"За Ивет Лалова най-голямата награда беше, че успя да се класира за тази Олимпиада. Имахме рентгеновите снимки, костта беше счупена на две. След това участваше пак, печелеше медали, класираше се за финали, тя е истински боец и герой. Хората като нея и като гимнастичките запалват млади хора и деца да се занимават със спорт", подчерта журналистът.

По думите му няма друга държава в Европа, в която да не е построен поне един чисто нов стадион. България е единствена по този показател.

"Единият проблем е базата, другият проблем са треньорите", отбеляза Папазян.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК