В навечерието на Олимпийските игри: Какви изненади крие стартът?

"По-бързо, по-високо и по-силно" вече ще се добави и още една дума - заедно

22.07.2021 | 20:05 Редактор: Десислава Атанасова

Церемония като никога досега - с такава ще бъдат открити 32-рите летни олимпийски игри. Стартът им ще бъде даден в Токио, утре в 14 часа българско време. Малко преди началото на най-чаканото спортно събитие не липсваха и проблеми.

Церемонии като тези остават в миналото. Блясъкът, огромният реквизит и хилядите танцьори и актьори няма да са част от откриването на тези игри. 

"Това ще бъде много по-отрезвяваща церемония. Въпреки това с красива японска естетика. Много японска, но и в синхрон с настроенията на днешната реалност. Трябва да направим всичко възможно, за да завършим тази уникална и надявам се единствена по рода си олимпиада", заяви Марко Балич, който отговаряше за церемонията в Рио де Жанейро преди пет години.

Тази задача обаче изглежда с една идея по-сложна, тъй като часове преди старта на игрите беше уволнен изпълнителният продуцент на церемонията. И то заради шега за Холокоста, изречена преди години. Японският олимпийски министър обаче бе безкомпромисен.

А преди няколко дни един от композиторите, които също работеха по церемонията на откриването, напусна по собствена воля, след като стана ясно, че в училище се е подигравал на съучениците си с увреждания. 

Само дни преди откриването на игрите случаите на заразени с коронавирус в Япония продължават да растат. Всичко това хвърли сянка върху организацията на най-големия спортен форум, който беше отложен с година заради пандемията.

Решението е състезанията да се провеждат на празни трибуни. А гледката, на която сме свикнали - традиционно 10 000 спортисти да участват в церемонията по откриването, няма да стане. 

"Ще има няколкостотин маршали, които да насочват спортистите за парада. Церемонията по откриването по някакъв начин ще бъде уникална и ще се съсредоточи само върху спортистите" допълва Балич. 

По-малко от 1000 официални лица ще присъстват - всички на дистанция. А към познатото на всички олимпийско мото "По-бързо, по-високо и по-силно" вече ще се добави и още една дума - заедно.

Повече вижте в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК