Мбапе - роден да бъде на терена, без футболен агент, но пишещ история от малък

"Меси и Роналдо са несравними, те са счупили всички закони на статистиката", заявява звездата на ПСЖ

30.06.2021 | 16:02 Редактор: Искра Ангелова
Мбапе - роден да бъде на терена, без футболен агент, но пишещ история от малък

Килиан Мбапе е едва 18-годишен, когато влиза в съблекалнята на френския национален отбор.  "Много беше трудно, защото добрите играчи не дават лесно мястото си", спомня си той.

В едно от именията му, което се намира в Ньой, точно до Париж, той дава едно от най-откровените си интервюта. На 22 години той е постигнал повече от повечето велики футболисти, които някога са играли. Но може ли да направи още една крачка и да стане най-добрият футболист в света?

Неговата история започва в град Бонди - мултикултурно предградие точно на североизток от Париж, където днес върху един от блоковете е разположен огромен графит на звездата на ПСЖ. Родителите му са израснали именно там. Баща му е с камерунски произход, а майка му - с алжирски корени.

Като футболист той израства в местния "Бонди".

Mbappe3

"В парижките предградия навсякъде има футболни игрища. Хората тук живеят за тази игра. Израснах със спортната площадка, която беше под прозореца ми. Изобщо не е учудващо, че предградията на Париж раждат едни от най-големите таланти в световния футбол - Пол Погба, Блез Матюиди, Н’Голо Канте и Рияд Марез", добавя той.

"Баща ми беше мой треньор в продължение на 10 години. Той ми помогна да изградя стила си като играч и това, в което исках да се превърна. Никога не съм усещал натиска на "Трябва да станеш футболист. Преди всичко това беше страст", споделя още Килиан Мбапе.

До юношеството си той е следен изкъсо от големите европейски клубове. Отпразнува 14-ия си рожден ден в "Реал" (Мадрид). А тогавашният помощник-треньор на клуба - Зидан, предлага на Мбапе да го вземе с колата си, но нападателят предложил първо да свали обувките си. И все пак Килиан отхвърля безброй предложения и избира "Монако", където се засича с Фалкао.

Mbappe

"Той беше звезда, но имаше желание да ме научи. Беше ми като учител. Той е човек, който винаги иска да вкарва, но все пак оставяше място и аз да се докажа. Фалкао имаше огромно спокойствие в играта си. Аз го нямах, бях млад, развълнуван и исках да измина 2000 км в час", казва още младата звезда.

Когато подписва с "Монако" той все още няма шофьорска книжка, но вкара 15 гола още през първия си професионален сезон и така отборът му успява да спечели френската титла през 2017 г. 

На въпрос как описва стила си, той отговаря: "Съвременният нападател, който може да играе навсякъде. Мисля, че автобиографията ми може да говори вместо мен. Играл съм сам отпред, играл съм отляво и отдясно. Не мисля, че е даденост на всеки да сменя позицията си така. Това не пада от небето. Работя върху слабите си страни, но преди всичко да усъвършенствам силните си качества."

През март 2017 г. той се превърна в най-младия играч от 62 години насам, дебютирал за Франция. Пет месеца по-късно "Пари Сен Жермен" плати 166 милиона евро за подписа му.

Mbappe2

През лятото на 2018 г. е избран за Световното първенство в Русия. Той е "награден" с фланелка номер 10 - носена преди това от Зидан и Мишел Платини. И тогава заяви, че излиза на терена, за да донесе трофея в страната си.

"Отидох да играя мачовете си спокойно, както винаги. Не исках да се променям, само защото беше Световното. Имахме късмет, че бяхме млади играчи. Преди финала бях стресиран. Не успях да спя много. Но колкото по-близо беше мачът, толкова по-малко стресиран бях. Когато си на финал на Световното, си сигурен, че ще спечелиш. Дори хърватите бяха убедени, че ще спечелят. Излизаш на терена и трофеят е там, но си казваш, че е невъзможно другият отбор да го вземе", категоричен е той.

На Мондиала той вкара четвъртия гол, така "петлите" спечелиха с 4:2 срещу Хърватия.

"Сега обаче изобщо не мисля за този трофей. Не гледам снимки от Световното преди да заспя. Хората на улиците често ме срещат и ми казват: "Вие сте световен шампион", а аз отговарям: "Мерси, мерси".

Mbappe4

След триумфа в Москва, връщайки се в ПСЖ, той се обръща към Неймар с думите: "Ще бъда кандидат за "Златната топка" тази година, но обещавам, че не искам да заема мястото ти."

Но именно Мондиалът превръща Мбапе в национален герой. Смята ли се за звезда? 

"Ако виждате лицето си навсякъде в града, навсякъде по света, сигурно е това. Да си звезда е статус. Феновете ти дават огромна любов. Невъзможно е да се надяваш да имаш нормален живот", коментира той.

Той обяснява и начина на живот на Неймар, който е любител на пищните забавления и покера: "В Бразилия те са с по-различен манталитет, забавляват се повече, а във Франция хората са по-сериозни. Тук не е добър знак, ако показваш страстите си. Хората ще си помислят, че той пренебрегва ПСЖ, защото играе покер. Отначало му беше трудно, защото го преживя като обида. Когато той пристигна, лицето му изгря на Айфеловата кула, а шест месеца по-късно го питаха защо играе покер."

Френският талант смята, че великите футболисти се нуждаят от голямо его. 

ronaldo

"Във футбола на световно ниво никой няма да ти направи място или да ти каже, че си способен на велики неща. Всеки път, когато излизам на терена, си казвам: "Аз съм най-добрият."

Но всъщност знае, че не той е най-добрият - Меси и Роналдо са по-добри. "Не само аз знам това. Ако си кажеш, че ще се справиш по-добре от тях - това е липса на информираност. Тези играчи са несравними. Те са счупили всички закони на статистиката", отсича той.

Твърде голяма звезда ли е вече за френското първенство?

"Френското първенство не е най-доброто в света, но аз съм отговорен да помогна. Вече не съм малкото дете. Аз съм Килиан Мбапе", допълва той.

И все пак най-вероятно това лято той ще премине в "Реал" (Мадрид), но решението му ще бъде взето от семейството му, защото Мбапе няма футболен агент, а само адвокати. 

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Който си има звезда нищо не може да му попречи да грее. Сигнализирай за неуместен коментар