Сблъсък №58 между Джокович и Надал във втория полуфинал на "Ролан Гарос"

Джокера победи Беретини в четири сета (6-3, 6-2, 6-7(5), 7-5)

10.06.2021 | 07:08 Редактор: Здравко Черкезов

Новак Джокович достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос" за трети пореден път след убедителна победа в четири сета над световния №9 Матео Беретини. Сърбинът не показа колебанията, които демонстрира срещу Лоренцо Музети в предходния кръг, и триумфира над първата ракета на Италия, правейки важна крачка към своята втора титла в надпреварата.

Опонент на Джокович в битката за място в мача за трофея ще бъде неговият голям конкурент Рафаел Надал, който по-рано днес елиминира Диего Шварцман. Предстоящият мач ще бъде №58 между двамата, като до момента балансът е 29-28 в полза на Джокера, припомня tenniskafe.com.

Беретини имаше възможност да пробие още в първия гейм, но не успя да се възползва от шанса си и Джокович поведе. Италианецът изравни резултата и можеше да стигне до обрат, но в третия гейм отново пропусна брейкпойнт и световният №1 си върна водачеството. Това бе началото на силна серия за Джокович, който реализира първия пробив в мача и натрупа солиден аванс от 4-1.

Беретини редуцира пасива си, но след това пропусна поредна точка за пробив и Джокович възстанови разликата от три гейма при 5-2. Италианецът запази интригата като спечели следващото си подаване, но Джокера отговори с гейм на нула и надделя с 6-3 в първата част.

Световният №10 излезе напред в резултата в началото на втория сет, но Джокович записа нов гейм на нула и възстанови равенството. Беретини поведе с 2-1 и изглеждаше, че ще окаже по-сериозна съпротива на именития си противник в сравнение с откриващия сет.

Това обаче не се случи. Джокович спечели подаването си на нула, а впоследствие отново успя да пробие пръв и поведе с 3-2. Шампионът в турнира за 2016 г. продължи да доминира и въпреки усилията на италианския тенисист спечели и следващите три гейма, като по този начин се наложи убедително с 6-2 и удвои преднината си в сблъсъка.

В първите осем гейма на третата част никой от опонентите не достигна до възможност за пробив. Първият брейкпойнт се откри пред Джокович, но той не успя да се възползва от шанса си и Беретини си върна водачеството при 5-4. Италианецът обаче не успя да реализира решаващ пробив и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Той бе доста интригуващ, като никой от двамата не успяваше да поведе с повече от една точка, но в крайна сметка Беретини показа повече хладнокръвие в най-важния момент и надделя със 7-6(5).

Четвъртият сет бе най-оспорваният в мача, като резултатът се движеше гейм за гейм почти до края. При 3-2 Джокович стигна до брейкпойнт, но не успя да пробие сервиса на Беретини и да увеличи преднината си. При 6-5 пред сърбина се откри възможност за спечелването на мача, след като неговият опонент изпрати наглед лесно воле в аут, но след това Джокович също допусна грешка от бекхенд.

Световният №1 стигна до втори мачбол, който обаче Беретини спаси с чудесен уинър, а след разиграването сърбинът изпусна нервите си и се разкрещя на своя треньор Мариан Вайда. При следващата възможност която получи обаче Джокович не допусна грешка и оформи крайното 6-3, 6-2, 6-7(5), 7-5 след три часа и половина игра.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК