Спортен журналист за скандала с Костадинова: Проста злоба, шведите са демагози

Легендарната атлетка ще съди шведския журналист, който я обвини в допинг

17.05.2021 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Легендарната атлетка Стефка Костадинова ще съди шведски журналист, който я обвини в употреба на забранени вещества. В предаване на шведската национална телевизия Патрик Еквал подложи на съмнение световния рекорд на Стефка Костадинова от първенството в Рим през 1987 година. Постижението от 209 сантиметра остава ненадминато и до днес.

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова прелита над немислимите 209 см и смълчава трибуните на олимпийския стадион в Рим. 34 години по-късно нейното изумително постижение остава ненадминато. Това обаче не спира шведския журналист Патрик Еквал, който подложи под съмнение рекорда на Костадинова по време на участие в телевизионно състезание.

"Един много съмнителен рекорд, защото е поставен във времена, когато бяха поставени много световни рекорди, останали неподобрени до днес. Българките, например, са били допингирани", казва журналистът Патрик Еквал.

"Ако не е доказано, е невинна. Не можеш да я съдиш само заради това, че е от България", коментира Томас Бодстрьом.

"Тя беше натъпкана с допинг. Мога да ви гарантирам това, въпреки че съм в национален ефир", допълни Еквал.

"Патрик, ще имаш нужда от адвокат ако продължаваш така", контрира го Бодстрьом.

В специално изявление Стефка Костадинова, която днес е председател на Българския олимпийски комитет, заяви, че ще потърси правата си в съда. 

Въпросният господин бил наклеветил публично и всички български атлетки от миналото, зачерквайки техните успехи. Ако това е така, заради името, заради българския световен рекорд и престижа на родния спорт възнамерявам да си потърся правата в съда.

Журналистът от "24 часа" Георги Банов, отразявал десетки състезания с участието на Костадинова, определи думите на шведския си колега, като "проста злоба".

"Шведите са демагози в спорта. Мога да дам пример с един техен велик спортист, който го оправдаха, защото допингът му бил сложен в пастата за зъби, което си е в рамките на безумието, но те това го крият, а се опитват да топят с допинг съвсем други хора", коментира Банов.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК