Суперлигата остана без английските клубове, сипе обвинения и ще мисли нов формат

Ще предприемем адекватни стъпки за трансформиране на проекта, се казва в изявлението

21.04.2021 | 07:52 Редактор: Тодор Петров
Суперлигата остана без английските клубове, сипе обвинения и ще мисли нов формат

От Суперлигата излязоха с официално съобщениe, след като стана ясно, че английските клубове напускат проекта. "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси" и "Тотнъм" обявиха късно снощи, че няма да участват в създаването на новата надпревара заради огромното неодобрение, която е срещнала. 

На същото мнение са вече "Барселона" и "Интер", но в съобщението на Суперлигата се споменава, че ще се мисли как проектът да бъде трансформиран. По първоначален план в него трябваше да участват 20 клуба, а създателите бяха 12, припомня gol.bg.

В изявлението се казва:

Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това, всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд "Солидарност".

Независимо от оттеглянето на английските клубове, които бяха принудени да вземат това решение под външен натиск, ние сме уверени, че предложението ни напълно съответства на законите в Европа, което беше потвърдено от днешното съдебно решение за защита на Суперлигата от действията на трети лица. Предвид обстоятелствата, ще предприемем съответните адекватни стъпки за трансформиране на проекта с ясната идея да предложим на феновете най-доброто възможно изживяване и в същото време да осигурим по-високи приходи за цялата футболна общност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК