Министър Кралев награди Борис Георгиев за сребърния медал от "Гранд шлем" в Ташкент

В спора за златото той отстъпи на друг българин - Тома Никифоров, който се състезава за Белгия

09.03.2021 | 14:29 Редактор: Искра Ангелова
Министър Кралев награди Борис Георгиев за сребърния медал от

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетен медал на ММС на джудиста Борис Георгиев. Младият ни състезател в категория до 100 кг. спечели сребърно отличие от турнира "Гранд шлем" в Ташкент, Узбекистан. Георгиев постигна четири победи по пътя към финала. В спора за златото той отстъпи на друг българин - Тома Никифоров, който се състезава за Белгия.

Силното представяне на Борис Георгиев в Ташкент го изкачи в олимпийската ранглиста на категорията. Според наставника Атанас Герчев са му необходими между 1800 и 2000 точки, за да си осигури участие на Летните олимпийски игри в Токио през лятото. В световната ранглиста Георгиев прогресира с 30 места и вече е на 47-ма позиция. 

Точки за олимпийската ранглиста в джудото могат да бъдат печелени до 28 юни.

Спортният министър поздрави президента на Българската федерация по джудо Румен Стоилов и вицепрезидента на централата Даме Стойков за отличната работа по време на тяхното управление. Кралев отбеляза, че има коренна промяна в последните години, която дава резултат с отличното представяне на националните ни състезатели. 

България може да има сериозно присъствие на Игрите в Токио. Ивайло Иванов е сигурен участник в най-големия спортен форум, а с много големи шансове са Янислав Герчев и Ивелина Илиева. Възможност за класиране имат още Валентин Алипиев, Божидар Темелков и Марк Христов.

По време на срещата беше обсъден планът за ваксиниране на българските спортисти, които ще участват на Летните олимпийски игри. Кралев заяви, че целта е да бъде запазено здравето на атлетите ни, за да могат да се представят по най-добрия начин в столицата на Япония.

Подготовката и участието на националите ни на големите турнири са напълно обезпечени, а Румен Стоилов и Даме Стойков благодариха на министъра на младежта и спорта за подкрепата, която ММС оказва на федерацията. Следващата надпревара, в която националите ни ще вземат участие е Гранд шлем в Тбилиси в края на март. Преди това те ще бъдат на лагер в Тетевен, който започва на 12 март.

Снимка: Пресцентър на ММС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК