Кралев подкрепи младите български лекоатлети на Балканиадата

5 медала за родните състезатели в "Асикс Арена"

13.02.2021 | 21:25 Редактор: Ралица Братанова
Кралев подкрепи младите български лекоатлети на Балканиадата

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подкрепи българските лекоатлети по време на стартовете от Балканското първенство в зала за юноши и девойки до 20 г. Домакин на надпреварата беше столичната “Асикс Арена”, а участие в турнира взеха 230 спортисти от 16 страни, които членуват в Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

В София пристигнаха представители на отборите на Австрия, Армения, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, Кипър, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Турция и Украйна. Допуснати до участие бяха и представители на Малта. Надпреварата беше открита
официално от президента на Българската федерация по лека атлетика и АБАФ Добромир Карамаринов.

Българските лекоатлети спечелиха два сребърни и три бронзови медала. Министър Кралев награди призьорите в бягането на 60 м. при юношите. Със сребърен медал в надпреварата се окичи Георги Христов. Той финишира за 6.89 сек. И изостана с една десета от шампиона Бенямин Дуйко от Румъния. Трети завърши друг румънец - Силвиу Мунтеану.

Втора в скока на дължина завърши Пламена Христова с 6.06 м., само на сантиметър от титлата, която стана притежание на Мария Хориелова (Украйна).
Красен Кралев връчи медалите и в бягането на 3000 м. при девойките. Той поздрави за отличното представяне русенката Ясна Петрова, която пресече финала трета с време 9:56.95 мин. Петрова демонстрира прекрасно тактическо бягане и успя в последните метри да изпревари Хатидже Йълдъръм (Турция), за да заслужи мястото си на почетната стълбичка. Пред Ясна Петрова се наредиха Мадалина Сирбу (Румъния) и Даути Редиа (Албания).

Бронзов медал за България спечели и Димитър Тишев в надпреварата на троен скок при юношите. Тишев успя да постигне 15,20 м. при четвъртия си опит, като само шест сантиметра го разделиха от второто място, което зае Нарек Срапонян (Армения). Шампион стана украинецът Олександър Айко с 15,43 м. Третото бронзово отличие за нашата страна донесе щафетата ни на 4x400 м при юношите. Спортният министър окуражи представителката ни във финала на
60 м. с препятствия Изабела Соколова, която завърши на четвърто място с личен резултат 8.52 сек.

Българката сподели пред Кралев, че през тази година започва подготовка в университета в щата Мисури, където ще тренира с българския наставник Илиян Чамов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК