Пилотска грешка е причината за смъртта на Коби Брайънт

Ара Зобаян е загубил ориентация, че е смятал, че се издига

10.02.2021 | 09:52 Редактор: Тодор Петров
Пилотска грешка е причината за смъртта на Коби Брайънт

Пилотска грешка е причината за катастрофата, при която загина баскетболната звезда Коби Брайънт.

Пилотът, е взел серия лоши решения, които са го довели до това да лети насляпо срещу стена от облаци, в която така загубил ориентация, че е смятал, че се издига, докато хеликоптерът е летял към хълм в Южна Калифорния. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на представените във вторник заключения от разследването на катастрофата на 26 януари 2020 г., отнела живота на Брайънт и още осем души на борда, сред които 13-годишната дъщеря на баскетболиста - Джиана.

Националният съвет по безопасност на транспорта в САЩ смята за виновен за катастрофата преди всичко пилота Ара Зобаян. Макар и опитен, той е пренебрегнал обучението си, нарушил е правилата за полети, като е летял в условия, при които не може да вижда, и не е взел алтернативни мерки, като това да забави и кацне, или да превключи на автопилот, които са можели да предотвратят трагедията. 

Според Националния съвет по безопасност на транспорта, вероятно пилотът се е чувствал под напрежение в стремежа да закара своя известен клиент на мача на дъщеря му, предаде БТА.

Агенцията критикува също компанията оператор на хеликоптера - "Айланд експрес хеликоптерс", за незадоволителни прегледи и надзор на мерките за безопасност.

Когато Зобаян решил да се издигне над облаците, той е попаднал в капан, довел до лош край много полети. Когато пилот изгуби визуални ориентири, летейки в мъгла или тъмнина, вътрешното ухо изпраща погрешни сигнали на мозъка, които предизвикват пространствена дезориентация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК