Организират скоростно изкачване на Копитото в памет на Боян Петров

Събитието ще се проведе на 3 октомври

27.09.2020 | 09:21 Редактор: Ралица Братанова
Организират скоростно изкачване на Копитото в памет на Боян Петров

Състезание по скоростно изкачване на Копитото в памет на алпиниста Боян Петров ще се проведе на 3 октомври, събота.

"Искрено вярваме, че така отдаваме почит на Боян Петров - мечтател, изследовател, състезател, двигател, мотиватор, вдъхновител", заявиха организаторите.

Тази година изкачването на Пътеката на Боян Петров е посветено на Кангчендзьонга. Това е третият по височина връх на земята (след Еверест и К2). Намира се в Хималаите на границата между Сиким, Индия и Непал. Името му означава "петте съкровищници на великия сняг". Боян Петров е първият българин, изкачил Кангчендзьонга на 20 май 2014 година. Това е вторият покорен от него осемхилядник.

Изкачването на Копитото ще има състезателен характер. От старта в Княжево в продължение на три километра участниците ще се състезават повече със себе си, отколкото с другите. Ето защо, а и заради епидемичната обстановка, всеки състезател стартира, когато пожелае между 08.00 и 12.00 часа. Времето ще се отчита от чип, прикрепен към състезателния номер, пише "Монитор".

Регистрацията вече е отворена, но може да се направи и на място в деня на състезанието. Организаторите препоръчват тези, които са се регистрирали, да си вземат стартовите пакети на 1 и 2 октомври между 08.00 и 20.00 часа на адрес: София, ул. "Янтра 5", вх. Б, ет.1, ап.5.

Тази година не се изисква такса участие, но всеки може да подкрепи организацията със сума по собствен избор в подготвена за целта кутия.

Награди, медали, сертификати и лакомства ще има за всеки, който се осмели да изкачи Копитото 2020 - Кангчендзьонга 8586 метра!

На сайта на състезанието ще има изчерпателна информация за техническите и организационни подробности. 

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК