Кралев: Не се ли спазват мерките на мача, затваряме стадионите

"Двубоят предизвиква огромен интерес и аз смятам, че си заслужаваше тази стъпка", каза той

01.07.2020 | 12:57 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев призова зрителите да спазват предписаните мерки по време на финала за Купата на България между ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив). На двубоя ще бъдат допуснати до 12 000 фенове на двата отбора. 

"Ние трябва да се научим да живеем с вируса, да бъдем по-предпазливи и да спазваме предписанията на здравните власти. Разбирам, че цифрата 12 000 звучи малко стряскащо, но трябва да се съобразяваме с капацитета на стадиона. Причината да се разреши такъв брой зрители е, че капацитетът на националния стадион е 44 000 души. Това означава, че ние сме допуснали по-малко от 30%. За сравнение - на всички останали мероприятия на закрито, допускът е 50% от капацитета на съоръженията. Няма медицинско лице, което да не се съгласи, че събитията на закрито са далеч по-рискови и опасни от тези на открито. Мачът предизвиква огромен интерес и аз смятам, че си заслужаваше тази стъпка. Още повече, че рискът беше тези хора да се струпат пред вратите на стадиона, каквато организация правеха фенклубовете. Според мен далеч по-безопасно е тези хора да бъдат вътре в стадиона", заяви министър Кралев в телевизионно интервю.

Той припомни, че привържениците ще бъдат настанени през ред и през седалка, за да бъдат изпълнени изискванията за отстояние. 

"Ще се следи стриктно за спазването на мерките. Професионалната футболна лига, като организатор на финала, носи пълната отговорност за провеждане на срещата. За останалите мачове в първенството отговорността е на отбора-домакин. Капацитетът на стадионите, на които се играят мачове от Първа лига е около 10 000, а на тях се допускат до 1000 души на сектор или общо 4 000 души на стадиона, което прави 40% от капацитета. Разрешеният брой фенове, които могат да гледат финала за Купата на България не надвишава процентно стандартния, който имаме за срещите от първенството. Ето защо разстоянието и гъстотата на феновете няма да са по-различни от това, което важи за другите мачове. Както казаха колегите и от Министерството на здравеопазването, ако на този мач, за който направихме компромис, се нарушат предписаните мерки, може да се стигне до по-драстични", каза спортният министър, информират от пресцентъра на ММС.

Той допълни, че 15 държави в Европа са избрали футбол да се играе пред фенове и даде за пример Полша, Унгария, Чехия, Хърватия, Дания, Словения, Сърбия и Норвегия. 

"Привържениците трябва да разберат, че както ние уважаваме техните желания да присъстват на двубоите на любимите си отбори, така те трябва да уважават разпоредбите на здравните власти, защото тяхното здраве и това на околните е най-важно в случая. Смятам, че много напреднахме в тази посока като общество. Хората са внимателни, спазват правилата и се съобразяват с много от предписанията", заяви Красен Кралев.

А министър-председателят на България Бойко Борисов призова здравния министър Кирил Ананиев да отиде на финала за Купата на България и да наблюдава дали се спазват мерките за безопасност от феновете. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ама и да ги разпределят вътре, а не да ги оставят на се струпат на 2 места по 6 000. Сигнализирай за неуместен коментар