Летният турнир по сумо в Токио бе отменен

Японската асоциация по сумо не може да проведе "Нацу башьо" дори и при закрити врата

04.05.2020 | 16:47 Редактор: Юлия Христова
Летният турнир по сумо в Токио бе отменен

Летният турнир по сумо "Нацу башьо" в Токио бе отменен. Това решение бе взето, след като правителството на Япония продължи режима на извънредна ситуация до 31 май. Надпреварата бе отложена с две седмици и трябваше да се състои в периода 24 май - 7 юни.

Японската асоциация по сумо не може да проведе "Нацу башьо" дори и при закрити врата в условията на противодействие на корониваруса, когато от всеки член на обществото и от всяка организация се изисква максимална самодисциплина.

Освен това, юлският турнир е преместен от град Нагоя в Токио, а есенната серия от демонстративни състезания е изключена от календара за 2020 г.

Отмяна на класически турнир се случва за трети път в историята на професионалното сумо. През 1946 г. сумистите не са успели да се съберат в Токио, тъй като дворецът Кокугикан не е бил напълно възстановен за планирания срок след пожар, предизвикан от бомбардировки на американската авиация по времето на Втората световна война. През 2011 г. пролетният турнир отпада заради грандиозен скандал с договорени срещи. Очаква се състезанието през юли в двореца "Кокугикан" да се проведе без зрители, пише БНР.

В момента в Япония има двама българи, които са част от професионалното сумо. Това са Калоян Махлянов-Котоошу, който е треньор и Даниел Иванов-Аоияма, борец от висшата лига "макуучи", който бе близо до спечелване на титлата на последния класически турнир.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нормално. Те там олимпиадата отмениха, щеше да е странно турнира им да си го проведат. Сигнализирай за неуместен коментар