В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове

Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и европейски първенства

14.01.2020 | 18:57 Редактор: Кристина Крумова
В над 1400 училища в България има клубове по бойни спортове

Националната асоциация на бойните спортове направи отчет за 2019 г. и маркира част от големите предстоящи събития през 2020 г.

Изключително успешна година със спечелени 314 медала от световни и европейски първенства изпраща Националната асоциация на бойните спортове. В нея членуват 12 федерации, 476 клуба и повече от 40 хил. състезатели  във всички възрастови категории.  

На официална пресконференция, посветена на върховете в бойните спортове през 2019 г. и големите предстоящи събития през 2020 г., Димитър Ангелов – член на Управителния съвет на НАСБ обясни, че Асоциацията има работи с много широка мрежа от клубове в цялата страната, включително и с повече от 1000 училища. 

Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.

"Това е най-широкопредставената спортна организация в България. Работим с над 1400 клуба в България, където деца тренират бойни спортове и се възпитават в уважение и дисциплина", заяви той. 

По думите на Ангелов едно от най-големите постижения през изминалата 2019 г. е, че България вече има шампиони в лицето на комплексни състезатели, които се състезават в два или три спорта. Той обясни, че новата 2020 г. се очертава да бъде още по-успешна. 

Тя ще е наситена и с много международни предизвикателства. За всяка една от федерациите предстоят Държавни, Европейски и Световни първенства. За част от клубовете тренировките и подготовките за тях вече са започнали, а първите състезания са още през март.

В пресконференцията участваха и големите победители от вторите годишни награди "Златен пояс". Те очертаха какви са следващите големи предизвикателства пред тях. За известната ни шампионка по таекуондо ITF и носител на "Златен пояс" в категория "Спортист на годината-жена" Албена Ситнилска, която отскоро се изявява професионално на кикбокс ринга, това е предстоящата елитна галавечер SENSHI.
 
"Изцяло фокусирана съм върху подготовката си за SENSHI – това е сериозна организация, която бързо навлиза у нас и е известна с това, че има много интересни и силни двубои. На 22 февруари във Варна аз ще се изправя срещу силна опонентка от Украйна и в момента съм концентрирана върух това да се подготвя много добре. След това в края на годината ми предстои  Европейско по кикбокс", заяви Ситнилска.
  
Петкратната европейска шампионка по борба и 9-кратна световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която  е носител на приза "Ярка победа" от наградите "Златен пояс" се надява на още по-успешна 2020 г. 

"Изпращам една наистина силна година с много удовлетворение и вдъхновение. Пожелавам си здраве, а медалите – надявам се през 2021 година отново да съм тук и да ви ги покажа", отговори тя на въпрос  относно очакванията ѝ за следващите 12 спортни месеца.

Пред "Спортист на 2019 година" сред мъжете състезателят по карате киокушин Кристиян Дойчев, има не по-малко предизвикателства. През 2019 г. той стана европейски и вицесветовен шампион по киокушин, а сега – в края на март, му предстои битка за световната купа в бойното изкуство. 

Тя ще се проведе в Япония. Пред него има и поредица от европейски първенства на различни организации през годината.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК